De FODMAP-vriendelijke keuken

0

Het FODMAP-dieet is oorspronkelijk ontwikkeld door onderzoekers in Australië. Het wordt nog niet zo heel lang gebruikt bij mensen met klachten van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Bij het FODMAP-beperkte dieet is het de bedoeling dat gedurende minimaal 6 weken een aantal producten uit de voeding wordt weggelaten, om erachter te komen welke stoffen mogelijk de klachten veroorzaken. In de praktijk blijkt bij ongeveer 75% van de PDS patiënten dat hun klachten verminderen door het dieet.

De Engelse Emma Hatcher, zelf bekend met PDS, heeft een bijzonder fraai boek samengesteld met veel achtergrondinformatie over PDS en FODMAPs en de allerlekkerste zelfontwikkelde recepten. Het heeft een logische indeling in ochtend-, middag- en avondmaaltijden, recepten voor bijzondere gelegenheden, voorbeeldmenu’s en een gedeelte met naslagwerken en veelgestelde vragen. De recepten zijn origineel en de gebruikte ingrediënten over het algemeen goed verkrijgbaar, en daarnaast ook vrij gemakkelijk aan te passen aan de eigen voorkeuren en allergieën. Het boek is verder prachtig uitgevoerd met een hardcover, foto’s die je doen watertanden en een cleane bladverdeling en typografie. Een echte aanrader dus voor iedereen met PDS of andere darmklachten die wil experimenteren met het weglaten van bepaalde FODMAPs uit zijn dieet en niet wil inleveren op smaak, presentatie en gezelligheid!

Relevante links:
Delen.

Over de schrijver

Laat een reactie achter