Prikkelbare darm

0

Ik heb erg last van mijn darmen. Nu heb ik allerlei darmonderzoeken gehad en de huisarts zegt dat ik een prikkelbare darm heb. Wat houdt dat in? Of zit het tussen mijn oren?
(Rob uit Appelscha)

Antwoord: Prikkelbare darm of spastische darm is een echte en zeer lastige aandoening. Het is dus zeker niet ingebeeld of aanstellerij! Vaak wordt er voor de zekerheid een darmonderzoek gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten. Want bij een prikkelbare darm zijn er naast de symptomen geen zichtbare lichamelijke afwijkingen waarmee een diagnose gesteld kan worden.

De klachten worden veroorzaakt door het prikkelen van de darm. Dat prikkelen van de darm kan op twee manieren gebeuren. Door stress, spanning of de angst dat u last van uw darmen krijgt, worden de darmen geprikkeld. Of door het eten en drinken van bepaalde prikkelende voedingsmiddelen, zoals koffie, alcohol, koolzuur of gekruid eten kunnen de darmen geprikkeld worden.

De behandeling bestaat dan ook in eerste instantie uit het verminderen van de prikkels. Dat kan aan de ene kant door het leren omgaan en verminderen van stress. En aan de andere kant door het vermijden van producten waarvan je merkt dat ze de darmen prikkelen. Ook helpt het om u voldoende water te drinken en veel vezels te eten. Vezels zitten voornamelijk in volkorenproducten, groente en fruit.

Relevante links:
Delen.

Laat een reactie achter