Tips voor minder snoepen

0
Het is en blijft erg lastig om in de loop van de avond de snoepjes, hapjes of chocolade te laten staan. Hoe kan je dit nou precies voorkomen?
  1. Eet op een dag drie keer een tussendoortje naast de drie hoofdmaaltijden. Dit voorkomt “snaai-gedrag” later op de middag/avond en je hebt hierdoor meer ritme in je voedingspatroon. Dit betekent een tussendoortje tussen je ontbijt en lunch in, een tussendoortje in de loop van de middag en een tussendoortje in de loop van de avond. Daarbij is het belangrijk om te weten dat het een fabel is dat men na 8.00 uur niets meer zou verbranden.
  2. Kies voor volkorenproducten. Volkorenproducten doen er langer over om verteerd te worden dan de niet-volkorenproducten. Het gevolg hiervan is dat je langer een vol gevoel houdt, waardoor je minder snel iets gaan eten.
  3. Word bewust van je gevoel. Heb je hoofdhonger of heb je maaghonger? Hoofdhonger houdt in dat je zin hebt om iets te eten, bijvoorbeeld uit verveling of omdat je omgeving aan het eten is. Als je maaghonger voelt, dan heeft je lichaam behoefte aan brandstof, dus eten en drinken om weer energie te krijgen.
  4. Wees niet te streng voor jezelf. Het kan best een keer voorkomen dat je alsnog iets ongezonds eet, terwijl je dat liever niet doet. Denk dan dat zoiets kan gebeuren en dat je vanaf dat punt de draad weer oppakt.
  5. Ga met een volle maag boodschappen doen. Wanneer je met een lege maag boodschappen doet ben je geneigd om meer calorierijke producten te kiezen. Het gevolg hiervan is dat je ’s avonds minder kunt snoepen, omdat er meer gezonde dan ongezonde producten in de keukenkastjes liggen.
  6. Zorg ervoor dat de ongezonde producten buiten je gezichtsveld zijn. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld minder snel een snoepje pakt. Glazen potten gevuld met drop zien er mooi uit, maar dat leidt tot meer snoepen. Het is daarentegen wel handig dat je fruit in fruitschaal legt, zodat je sneller geneigd bent om twee stukken fruit per dag te eten. De regel “Out of sight, out of mind” werkt dus echt, maar dan bij voeding.
  7. Poets je tanden. Deze tip heb ik een keer gehoord van een cliënt op spreekuur en vond ik erg leuk. Als je iets eet vlak na het poetsen van je tanden, smaakt dat vaak niet erg aangenaam. Dit heeft als gevolg dat je minder gaat snoepen.
  8. Lukt het nog steeds niet om minder te gaan snoepen? Ga dan eens naar de diëtist. Misschien krijg je niet voldoende voedingsstoffen binnen, waardoor je tekorten hebt. De diëtist kan je verder begeleiden en motiveren om gezonder te gaan eten.

Veel succes met minder snoepen!

Anne-Maaike Dost
Diëtist

Bronnen:
Voedingscentrum

Relevante links:
Delen.

Laat een reactie achter