Barbecueweer

0

Het is augustus; de temperatuur zit gemiddeld weer boven de 20°C en komt een aantal keren zelfs al boven de 25°C. Het zonnetje schijnt lekker en ook in de avond is het nog goed vertoeven in de tuin, op het balkon of op een terras. Dit weer vraagt er natuurlijk om, om te gaan barbecueën!

Vlees
Wat gaat er normaal op de grill bij een standaard barbecue avond? Juist, vlees! Het meest voorkomende wat er op de barbecue komt zijn: speklapjes, worstje, satéstokjes, hamburgers en kippenbouten. Zo eet je op een avond al snel 5 stukjes vlees, als het er niet meer zijn. Daarbij komen dan nog de nodige sausjes, stokbrood met kruidenboter, rundvlees- of aardappelsalade en soms nog aangevuld met een salade en/of fruit.
Een avondje barbecueën levert je vaak een bom aan kilocalorieën op.

Alternatieven voor op de barbecue

Buiten vlees zijn er nog veel meer dingen die je op de barbecue kunt doen. En JA het is mogelijk om lekker te barbecueën met minder kilocalorieën!

Vis
Vaak wordt er niet aan gedacht, maar zeker erg lekker, vis op de barbecue. Ik vind zelf dat je je dan een beetje op vakantie waant in Frankrijk, Italië of Spanje. Dus ga eens voor de keuze om een visje op de barbecue te doen.
Over het algemeen is het handig om vis in aluminiumfolie te wikkelen of om een visklem te gebruiken. Neem bij voorkeur een stevige vis, zodat hij niet zo snel uit elkaar valt. Zalm leent zich hier prima voor, maar tonijn, tilapia en pangasius kunnen ook goed. Maar ook hele vissen zijn erg lekker en vaak handiger ook. Denk hierbij aan een forel, zeebaars en dorade. En vanuit de vis kun je altijd een kort uitstapje maken naar schaaldieren. Denk maar aan een spiesje (knoflook)garnalen. Jammie!

Om de vis zo lekker mogelijk te maken kun je een aantal kruiden toevoegen. Net als smaakmakers zoals: knoflook, ui, citroen(sap) en bij gebruik van aluminiumfolie een scheutje witte wijn toevoegen. Smeer de vis of het aluminiumfolie altijd ook in met olie! Dit om aanbakken en kleven te voorkomen. Maak je een vis in z’n geheel klaar, vul dan de buik met de kruiden en smaakmakers.

Tja, ik heb het nu wel over kruiden, maar welke kruiden passen er goed bij vis? Er zijn veel kruiden die bij vis passen, maar dit is vaak ook een kwestie van smaak. Dus ga het eens uitproberen. Met bieslook, tijm, dille, peper, peterselie en venkel (beetje anijsachtige smaak) zit je meestal wel goed. Ik zelf vind lavas, ook wel bekend als maggiplant een erg lekker kruid. Zoals de naam al zegt smaakt lavas naar maggi. Het geeft je vis een zout/maggiachtige smaak. Lavas heeft een sterke smaak, dus gebruik het met mate. Naast dat het goed bij vis pas, past het bij heel veel gerechten die je een zoute/maggi smaak wilt geven, maar als je géén zout wilt gebruiken. Daarnaast zijn dragon en rozemarijn bij forel en zalm nog een goede optie.

Groenten
Om vis op de barbecue te doen is bij veel mensen bekend. Een onbekendere optie is groenten. Hiervan kun je een pakketje (met aluminiumfolie) maken of grove stukken kruiden en grillen op de barbecue. De kruiden die je het beste kunt gebruiken zijn afhankelijk van de groente die je neemt. Vergeet hierbij ook de smaakmakers zoals ui, knoflook, citroensap of een scheutje wijn niet.

Ik zal jullie meenemen naar wat ik afgelopen week op de barbecue gedaan heb (of er vaak op doe).

Courgettepakketje:
– Aluminiumfolie
– (olijf)Olie
– Courgette
– Ui
– Knoflook
– Citroensap
– Peper
– En als je het lekker vindt kun je een scheutje witte wijn toevoegen

Courgette (grillen):
– Courgette (snijden in lange, dikke plakken van ongeveer ½ cm dik)
– Olijfolie
– Peper
– Knoflook
– Lavas (fijn gesneden)
– Munt (fijngesneden), let op niet te veel

Paprika (grillen):
– Olijfolie
– Peper

Ui (grillen):
– Cocktailprikkers, in water geweekt
– Uien, in kwarten snijden en op stokje steken (anders vallen ze uit elkaar)
– Olijfolie

Gepofte aardappel:
– Aluminiumfolie
– Aardappels in schil, schoongeboend, eventueel 10 minuten voorgekookt
– Olijfolie of kruidenboter
– Knoflook, geperst
Bestrijk de plek waar de aardappel komt te liggen met olijfolie of kruidenboter. Leg de (afgekookte) aardappel er op. Pers er knoflook overheen. Sluit het pakketje en leg hem tussen de kolen. Pof de aardappel minimaal 10-15 minuten. Even checken of hij dan goed gaar is. Als je het lekker vindt, kun je de laatste 5 minuten een topping zoals; zure room met bieslook en peper, kruidenboter, kruidenroomkaas, crème fraîche, gebakken uitjes toevoegen.
En smakelijk eten natuurlijk!

Dessert
En natuurlijk kun je ook de afsluiting, een dessert, op de barbecue maken. Banaan en verse ananas lenen zich erg goed om te grillen op de barbecue. Misschien niet zo caloriearm, maar wel erg lekker er bij: een bolletje ijs.

Geniet van het mooie barbecueweer!

Lotte Coolen
Diëtist

Relevante links:
  • BBQ de outdoor cooking bijbel, 125 toprecepten. Het meest volledige boek over barbecue ooit in BBQ. Auteurs Peter De Clercq & Hilde Smeesters, Nederlands, 360 pagina’s.
  • Tristar Barbecue Aansteker BQ-2819. With this electric barbecue lighter you easily, safely and quickly light up your charcoal barbecue.
  • Barbecook Major Black Houtskoolbarbecue, Ø 50 cm, Zwart. De Major Black is voorzien van het unieke QuickStart aanmaaksysteem van Barbecook: met drie velletjes krantenpapier in de buis kan je de barbecue aansteken. In amper 15 minuten is hij klaar voor gebruik.
  • Barbecue starter metaal. Uw barbecue aan maken was nog nooit zo makkelijk. Vul de briketten starter met kooltjes of briketten, leg een aanmaakblokje er onder en de kooltjes zijn in een mum van tijd gebruiksklaar.
  • Boretti Bernini Gasbarbecue, Bianco. De Boretti Bernini gasbarbecue is uitgevoerd met 2 krachtige branders en 1 zijbrander en is daardoor geschikt voor zowel het kleine als het grote werk. Boretti is producent van kwalitatief hoogstaand en fraai vormgegeven keukenapparatuur.
  • Studio Cook Oven/Barbecue Bags, 48 stuks. Door het bereiden in de barbecue Bags voorkomt u dat het voedsel door de grill valt en houdt u de barbecue schoon. De barbecue Bags zijn ook uitermate geschikt om uw voedsel in te marineren en dan op de barbecue te bereiden.
Delen.

Over de schrijver

Laat een reactie achter