Smaak bij de mens is iets flexibels. Of iets zout of flauw is, hangt volledig af van wat je eerst eet. Je vergelijkt het dan met wat je gewent bent. Een simpel voorbeeld is dat je altijd eerst je koffie op moet drinken en daarna je koekje of gebak moet eten. Als je het andersom zou doen dan zal de koffie erg bitter smaken.
Dat trucje met de koffie werkt ook op de lange termijn. Als je elke dag net iets minder zout in je eten doet, zal het niet opeens flauw worden. Sterker nog, je zal meer gaan proeven. Het werkt als een smaakversterker, maar als er te veel in zit (en dat is al gauw zo) dan wordt het een smaak op zich. Ook zullen er bij het verminderen van zout voedingsmiddelen zijn waarbij je opeens proeft dat er zout in zit! Smaak is echt puur gewenning.
Te veel is ook nog eens ongezond. Dus waarom zouden we niet massaal aanwennen om minder zout te eten? Dat is helaas erg lastig omdat je als producent niet als eerste het te veel wilt verlagen. Want dan ben je flauw.
Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel binnen. Gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram het maximum is. Teveel is slecht voor je bloeddruk, en daarmee voor je hart en bloedvaten, en voor je nieren.
Relevante links:
- Minder zout, meer smaak. Natrium- en cholesterolarme recepten: Dieetkok Arnoud Odink ligt toe hoe u een zoutarme en toch smakelijke maaltijd op tafel kunt toveren.
- Cholesterol-keukenzout-ABC, over het voorkomen van hoge bloeddruk, hartinfarct en aderverkalking met behulp van het cholesterol-natrium-programma: Om inzicht te krijgen in cholesterol- en natriumgehaltes is dit een informatief boekje waarbij niet vergeten moet worden dat een dieetadvies van een arts of diëtist belangrijker is dan een optelsom van cholesterol en/of natrium.
- Het natriumarm (zoutarm) assortiment van Albert Heijn, digitaal te bestellen.
- Kruiden, verse keukenkruiden, specerijen en smaakmakers en hun buitenlandse namen: Een uitstekend, professioneel en volledig, bijna mondiaal, geheel. Culinair gezien horizonverbredend. Klein gedrukt lettertype, vlotte en bondige stijl, zeer overzichtelijk, diverse gemakkelijk raadpleegbare registers, geen foto’s.
- Hortitops Zaden, Lavas: Lavas. Vanaf maart t/m april zaaien in een kweekbakje of van april tot juni buiten op een zaaibed; één keer verspenen en vervolgens uitplanten. Ook wel maggikruid genoemd. Gebruik: vers of gedroogd blad in soep en stoofpotten en bij vlees en sauzen; als extract in de natuurgeneeskunde.
- Sluis Garden Maggikruid (levisticum Officinalis): De verse blaadjes geven een pittige selderij smaak aan soep, saus, roereieren, spinazie, wortelen en aardappelen. Versnippert geeft het aan salades een fijne aromatische en pittige smaak. Bij rund en lamsvlees is lavas een belangrijke smaakmaker en bovendien zijn deze gerechten dan beter verteerbaar.
- VanBeekumSpecerijen.nl is een online kruiden en specerijen paradijs. Ze verkopen niet alleen kruiden en specerijen van topkwaliteit maar biedt ook een breed scala aan kruidenmixen uit eigen mengerij.
1 reactie
wat ik zocht, bedankt