Minder zout is niet flauw

1

Smaak bij de mens is iets flexibels. Of iets zout of flauw is, hangt volledig af van wat je eerst eet. Je vergelijkt het dan met wat je gewent bent. Een simpel voorbeeld is dat je altijd eerst je koffie op moet drinken en daarna je koekje of gebak moet eten. Als je het andersom zou doen dan zal de koffie erg bitter smaken.

Dat trucje met de koffie werkt ook op de lange termijn. Als je elke dag net iets minder zout in je eten doet, zal het niet opeens flauw worden. Sterker nog, je zal meer gaan proeven. Het werkt als een smaakversterker, maar als er te veel in zit (en dat is al gauw zo) dan wordt het een smaak op zich. Ook zullen er bij het verminderen van zout voedingsmiddelen zijn waarbij je opeens proeft dat er zout in zit! Smaak is echt puur gewenning.

Te veel is ook nog eens ongezond. Dus waarom zouden we niet massaal aanwennen om minder zout te eten? Dat is helaas erg lastig omdat je als producent niet als eerste het te veel wilt verlagen. Want dan ben je flauw.

Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel binnen. Gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram het maximum is. Teveel is slecht voor je bloeddruk, en daarmee voor je hart en bloedvaten, en voor je nieren.

Relevante links:
Delen.

1 reactie

Laat een reactie achter