Je (schoon)zus, (klein)dochter of je beste vriendin is zwanger of misschien ben je het zelf wel. Iedereen is super blij, want wat is er nu mooier dan dit nieuws? Je (schoon)zus, (klein)dochter of vriendin komt gezellig langs om een hapje te eten. Maar wat zijn de do’s en don’ts wat betreft de combinatie zwanger en voeding? En waarom is dat eigenlijk zo?
Do’s
Bij veel vrouwen zal het wel bekend zijn, erop geattendeerd door de huisarts of bij de apotheek. Maar evenveel vrouwen zijn er niet van op de hoogte of zien het nut er niet van in om extra vitamine B11, ook wel beter bekend als foliumzuur, te slikken. Foliumzuursupplementen slikken voor en tijdens de zwangerschap heeft zeker zin. In de 4e week van de zwangerschap vindt namelijk sluiting van de neurale buis bij de foetus plaats. In de neurale buis ontwikkelen zich de hersenen en het ruggenmerg. Een foetus is een ongeboren baby in het stadium waarin gelijkenis met het volwassen stadium gaat optreden, in deze fase spreken we niet langer over embryo. Als dit niet goed verloopt, bestaat de kans dat er complicaties ontstaan zoals een open ruggetje of open schedel. Daarom luidt het advies: 4 weken voor tot 8 weken na de conceptie (bevruchting) dagelijks een suppletie van 400mg foliumzuur.
Een ander belangrijk advies is om goed voor jezelf te zorgen, luister goed naar je lichaam. Als je rust nodig hebt is het belangrijk om deze ook te nemen. Zorg dat je gezond eet, voldoende groente en fruit zijn erg belangrijk vanwege de vitamines. Probeer niet te veel zoute, vette en fastfood producten te eten.
Don’ts
Er is een aantal producten die zwangere vrouwen niet moeten eten. De bekendste producten zijn waarschijnlijk: rauw vlees, rauwe vis, te veel cafeïne (cola & koffie) en alcohol.
Echter, rauwe vis is vaak een discussiepunt. Soms wordt er geroepen dat het wel kan als de vis echt super vers is. Maar hoe weet je dat zeker? Dat is het punt waarom rauwe vis afgeraden wordt.
Naast rauwe vis wordt afgeraden om gerookte vis en roofvissen te eten. Deze worden afgeraden omdat ze in hoge mate parasieten of zware metalen kunnen bevatten. Normaal is dit niet erg, maar een ongeboren kind is hier erg gevoelig voor.
Alle andere vissen kunnen gewoon gegeten worden. Neem dan bij voorkeur geen voorverpakte vis uit de supermarkt. In deze verpakking vermenigvuldigen parasieten zich snel.
Een ander product dat afgeraden wordt zijn rauwe eieren, in verband met salmonella. Zorg dus dat de eieren hard gekookt zijn en dat een spiegelei aan beide kanten gebakken is.
Rauwmelkse kazen zijn ook ‘not done’. Deze kazen zijn gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk. Hieronder vallen sommige zachte kazen en boerenkaas. Op de verpakking staat dan vaak ‘au lait cru’. Als er op de verpakking staat dat de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk dan is er geen enkel probleem. In de supermarkt zijn veel buitenlandse kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk, maar let dus goed op en lees de ingrediëntenlijst. Wij als Nederlandse kaaskoppen hebben gelukkig ook nog onze eigen harde kazen, zoals de Goudse, deze kan gewoon gegeten worden.
Aandachtspunt
Om de voedingsmiddelen don’ts af te sluiten nog een laatste, eigenlijk niet helemaal een don’t, maar vooral een aandachtspunt. Rauwe en eventueel voorgesneden en verpakte groenten kunnen parasieten bevatten. Het is dus aan te raden om groenten die rauw gegeten worden heel goed te wassen! Groenten die voorgesneden en verpakt zijn kunnen parasieten bevatten. Ondanks dat de groenten voorverpakt zijn en bij lage temperatuur bewaard worden, vermeerderen deze parasieten zich snel.
Maar hoe komt een parasiet eigenlijk op groenten terecht? Deze wordt overgedragen via uitwerpselen van dieren. Met name katten spelen hierin een belangrijke rol. Daarom nog een laatste tip: draag bij het tuinieren of verschonen van een kattenbak handschoenen en was daarna goed je handen of wees lekker lui en laat het iemand anders het doen.
Het allerbelangrijkste tijdens je zwangerschap, geniet ervan!
Lotte Coolen, diëtist
Relevante links:
- Alles over gezond eten als je zwanger bent: Boekje met voedingsinformatie voor de zwangere vrouw. In zes hoofdstukken worden de meest voorkomende voedingsvragen duidelijk, kort en bondig behandeld.
- Een broodje in de oven en meer, recepten voor tijdens je zwangerschap: Kookboek dat laat zien wat je wél mag eten tijdens de zwangerschap! De recepten zijn eenvoudig, staan in willekeurige volgorde, zijn vaak vegetarisch (dan worden suggesties voor vleeseters gegeven).
- El Mare Visolie Rondom de Zwangerschap, capsules, voedingssupplement: Voedingssupplement met omega-3 vetzuren, aangevuld met vitaminen (o.a. foliumzuur en vitamine D), calcium en magnesium voor extra ondersteuning vóór, tijdens en na de zwangerschap. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde voeding.
- Evasin Foliumzuur, capsules, vitaminen: Draagt bij tot de groei van het ongeboren kindje tijdens de zwangerschap, draagt bij tot een normale bloedvorming en helpt vermoeidheid te verminderen. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Voor het behoud van een goede gezondheid is een gezonde levensstijl en een gevarieerde, evenwichtige voeding van belang.