Ik moet van mijn arts op mijn zoutgebruik letten en daardoor mijn eten aanpassen, mag ik wel vis eten?
Antwoord: Voor een aantal ziektes en aandoeningen geldt een dieet met een zoutbeperking. Maar wat is (keuken)zout eigenlijk? Zout bestaat uit twee delen: natrium en chloride. Een zoutarm dieet zou eigenlijk een natriumarm dieet moeten heten, want natrium is het element dat schade of complicaties in ons lichaam kan veroorzaken.
Natrium komt echter nooit los voor in onze voeding, maar altijd gebonden aan chloride. In 1 g keukenzout, zit 400 mg natrium en 1 gram natrium is gelijk aan 2,5 gram keukenzout.
Het advies voor een gezond persoon is om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten. Dat is dus vergelijkbaar met 2,4 gram natrium. Om de inname van zout te beperken, moet die 6 gram dus worden verlaagd, vooral door geen zout tijdens het koken en op tafel te gebruiken en ook door bepaalde voedingsmiddelen te beperken / vermijden.
Afhankelijk van de reden van de zoutbeperking , moeten o.a. vleeswaren (vooral de gerookte), kaas, zoute snacks (chips, nootjes…), brood van de supermarkt, kant-en-klare maaltijden, groenten uit blik in zeer beperkte mate of helemaal niet worden gegeten. Maar ook schelpdieren en zeevruchten worden niet aangeraden.
Omdat vis vaak uit de zee komt (maar niet alleen), denken mensen vaak dat het veel zout bevat. Dat is echter niet waar: visvlees van wit- en vette vis bevat van nature weinig natrium. Alleen de bereiding kan dat beïnvloeden: roken, pekelen en inblikken maken de vis pas zout.
Verse vis is dus helemaal geen verkeerde keus en is zelfs een goed alternatief voor vlees. Vis en vlees bevatten namelijk een vergelijkbare hoeveelheid natrium: gemiddeld 100 mg per 100 gram verse product. In ieder geval, adviseren wij een consultatie bij een diëtist. Deze kan precies vertellen hoe strikt het zoutarme dieet in uw geval is en zal het zoutarme dieet persoonlijk aanpassen, zodat het dieet makkelijk(er) in een dagelijkse leven toe te passen is.
Tip: eet minstens twee keer per week vis, in afwisseling met vlees en eieren (in de juiste hoeveelheid volgens uw dieetafspraak). Wissel tussen wit- en vette vis en gebruik kruiden en/of specerijen om het tot smaak te brengen.
Relevante links:
- Minder zout, meer smaak. Natrium- en cholesterolarme recepten: Dieetkok Arnoud Odink ligt toe hoe u een zoutarme en toch smakelijke maaltijd op tafel kunt toveren.
- Cholesterol-keukenzout-ABC, over het voorkomen van hoge bloeddruk, hartinfarct en aderverkalking met behulp van het cholesterol-natrium-programma: Om inzicht te krijgen in cholesterol- en natriumgehaltes is dit een informatief boekje waarbij niet vergeten moet worden dat een dieetadvies van een arts of diëtist belangrijker is dan een optelsom van cholesterol en/of natrium.
- Het natriumarm (zoutarm) assortiment van Albert Heijn, digitaal te bestellen.
- Nasaline Zout Sachets: Nasaline zout wordt door de medische wereld erkend als een uitstekend apparaat om nasale symptomen als een verstopte neus en verharde secretie die vaak samengaan met verkoudheid, griep, allergieën (zoals Hooikoorts) of tijdens zwangerschap, tegen te gaan.
- VanBeekumSpecerijen.nl is een online kruiden en specerijen paradijs. Ze verkopen niet alleen kruiden en specerijen van topkwaliteit maar biedt ook een breed scala aan kruidenmixen uit eigen mengerij.
- Kitchen Basics Kruidenbuil, RVS Roestvrijstaal, 18 cm: Deze kruidenbuil is handig om verse kruiden mee te koken in soepen, sauzen, bouillons en meer. De kruidenbuil is gemaakt van gaas en heeft een ketting met haakje dat je om de rand van je pan haakt. De kruidenbuil is makkelijk te openen en sluiten.
- Alaska Omega 3 Forte bevat een gepatenteerd omega 3 extract, dat behoort tot de absolute top in de wereld. Het bestaat uit zuivere, duurzame visolie met de hoogste concentratie werkzame EPA en DHA vetzuren in de meest ideale verhouding.