Er is zeer veel onenigheid over de veiligheid van kunstmatige zoetstoffen. Zo zouden ze de oorzaak zijn van kanker, ADHD en andere welvaartsziekten. Om ze nog extra verdacht te maken zijn bepaalde zoetstoffen verboden in een aantal landen. De voorstanders zeggen dat de zoetstoffen juist veilig zijn omdat ze zo uitvoerig zijn onderzocht. Erg interessante discussie, maar ik weet zeker dat de tegenstanders de voorstanders nooit kunnen overtuigen over de (on)veiligheid, en vice versa. Daarom gaan we nu kijken vanuit een ander oogpunt.
Met zoetstoffen hou je je lichaam namelijk voor de gek. Je lichaam of beter gezegd, je tong proeft dat iets zoet is. Vervolgens krijgt het lichaam een seintje dat er calorieën aankomen. Hierdoor daalt de bloedsuiker alvast om plaats te maken. Als er dan vervolgens niets komt, krijg je honger omdat je een lage bloedsuikerspiegel hebt. Je kunt je dus afvragen of een light frisdrank met 0 calorieën wel zo handig is.
Ook raak je door de grote hoeveelheid zoetigheid gewend (verslaafd!?) aan zoet. Mensen die niet gewend zijn aan zoetigheid vinden twee schepjes suiker in thee al snel te zoet. Maar als je gewend bent aan de sterke zoete smaak van vele zoetstoffen, dan proef je twee schepjes suiker nauwelijks. En dan doe je sneller meer suiker in je koffie, thee en dergelijke.
Doordat je dus sneller honger krijgt en sneller meer zoet neemt zou je zoetstoffen als dikmaker kunnen zien. En er zijn genoeg lekkere calorie arme (dus niet calorie vrije) producten die er voor zorgen dat je lang een vol gevoel houdt.
Relevante links:
- Zonder suiker. Auteur Anne Marie Reuzenaar, Nederlands, 232 pagina’s. Anne Marie laat zien dat we teveel geraffineerde suiker gebruiken. Het is verslavend en het heeft vitaminen- en mineralentekorten als gevolg. Het verstoort de bloedsuikerspiegel en veroorzaakt overgewicht, verminderde weerstand en andere welvaartsziektes.
- Zonder suiker in de supermarkt, wat zit er in deze meer dan 1500 Nederlandse producten? Auteur Angela Dowden, Nederlands, 192 pagina’s. In dit gidsje in handzaam formaat vind je van ongeveer 1500 artikelen uit de supermarkt het gehalte aan (toegevoegde) suiker (in gram en in theelepels per portie en in gram per 100 gram of milliliter), de hoeveelheid verzadigd vet, zout en het aantal kilocalorieën (per 100g). Echter, het aantal koolhydraten ontbreekt, waardoor dit gidsje voor mensen met diabetes ongeschikt is.
- Goed zoet, bakken zonder suiker. Auteur Nanne Hogeland, Nederlands, 240 pagina’s. Volop informatie over suikervervangers en vooral: heel veel recepten voor taarten, cakes, koekjes en traktaties. Stuk voor stuk prachtig, feestelijk en eenvoudig om te maken.
- Smullen zonder suiker! Auteurs Karlijn Smeets-van Basten Batenburg & Laura Korssen, Nederlands, 120 pagina’s. Meer dan 30 heerlijke makkelijk te maken recepten, gezoet met natuurlijk suikers zoals; dadels, honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker en meer… Recepten van ijs tot taart, cupcakes, snoep en koek!
- Het gehele suikerbewuste assortiment van Albert Heijn, ook digitaal te bestellen.
- Zoetmakers die rijk zijn aan voedingswaarde en daarmee een goed alternatief voor kristalsuiker.