Fop jezelf met zoetstoffen

0
Er is zeer veel onenigheid over de veiligheid van kunstmatige zoetstoffen. Zo zouden ze de oorzaak zijn van kanker, ADHD en andere welvaartsziekten. Om ze nog extra verdacht te maken zijn bepaalde zoetstoffen verboden in een aantal landen. De voorstanders zeggen dat de zoetstoffen juist veilig zijn omdat ze zo uitvoerig zijn onderzocht. Erg interessante discussie, maar ik weet zeker dat de tegenstanders de voorstanders nooit kunnen overtuigen over de (on)veiligheid, en vice versa. Daarom gaan we nu kijken vanuit een ander oogpunt.

Met zoetstoffen hou je je lichaam namelijk voor de gek. Je lichaam of beter gezegd, je tong proeft dat iets zoet is. Vervolgens krijgt het lichaam een seintje dat er calorieën aankomen. Hierdoor daalt de bloedsuiker alvast om plaats te maken. Als er dan vervolgens niets komt, krijg je honger omdat je een lage bloedsuikerspiegel hebt. Je kunt je dus afvragen of een light frisdrank met 0 calorieën wel zo handig is.

Ook raak je door de grote hoeveelheid zoetigheid gewend (verslaafd!?) aan zoet. Mensen die niet gewend zijn aan zoetigheid vinden twee schepjes suiker in thee al snel te zoet. Maar als je gewend bent aan de sterke zoete smaak van vele zoetstoffen, dan proef je twee schepjes suiker nauwelijks. En dan doe je sneller meer suiker in je koffie, thee en dergelijke.

Doordat je dus sneller honger krijgt en sneller meer zoet neemt zou je zoetstoffen als dikmaker kunnen zien. En er zijn genoeg lekkere calorie arme (dus niet calorie vrije) producten die er voor zorgen dat je lang een vol gevoel houdt.

Delen.

Over de schrijver

Laat een reactie achter