Ik ben gek op zoet drinken

0
Ik vind het lastig om water te drinken: alles wat ik gedurende de dag drink, is eigenlijk zoet drinken (frisdrank, koffie met suiker, drinkyoghurt, sappen, enzovoorts). Al met al krijg ik veel suiker binnen met alleen al het drinken. Hoe kan ik dat beter doen?


Antwoord
: Water is inderdaad het enige onderdeel van drank dat essentieel voor ons lichaam is. De rest is eigenlijk overbodig, het heeft puur met smaak en afwisseling te maken. Maar, wat kan je doen als je echt geen water lust?

Mensen die geen water drinken zeggen vaak dat het “naar niets” smaakt en kiezen vervolgens liever voor een zoete smaakervaring. Zelfs zonder het over overgewicht te hebben, is te veel suiker niet goed voor ons. Suiker heeft uiteraard invloed op de suikerspiegel maar ook op het aanmaken van hormonen, op onze manier om met onze vetvoorraad om te gaan, op het functioneren van de lever en op alle metabolische reacties die in het lichaam plaats vinden. Vroeger aten mensen niet zoveel suiker als we nu doen en – geen verrassing – dat is niet voor niets: puur suiker hebben wij helemaal niet nodig.

Er zijn een paar tips die handig kunnen zijn. Aan zoete smaak raken wij gewend, om niet “verslaafd” te zeggen. Maar beetje bij beetje is het ook weer mogelijk om van deze gewenning af te komen. Vervang in het begin een zoet drankje door een minder zoete variant (water met citroen, melk, zwarte koffie of thee met fruitsmaak) en probeer daarna deze trend door te zetten totdat je de zoete smaak niet meer mist.

Verder bestaan er veel producten die van nature geen of weinig suiker bevatten zoals: melk, yoghurt, citroen sap, groentesap.

Gelukkig bestaat er ook nepsuiker, “zoetjes”, stoffen die een zoete smaak aanbrengen. Die vind je al verwerkt in bijvoorbeeld de light versie van frisdrank of drinkyoghurt, maar ze zijn ook te koop in poeder- of in vloeibare versies. Er bestaan veel verschillende, allemaal min of meer kunstmatig gemaakt. Stevia is één van de nieuwste op de markt, die vanuit een plantextract gemaakt wordt. Het advies is altijd om de zoetjes ook niet teveel te gebruiken en om de producten / merken af te wisselen.

Relevante links:
  • Water volgens Winiefred: In dit boek gaat de Vlaamse ‘kruidenvrouw’ dieper in op het belang van water en kruiden in de keuken en voor de gezondheid. Eerst zijn er algemene hoofdstukjes rond de verschillende soorten water, het gebruik in de culinaire wereld, en verhalen rond water in het Oosten en bij ons.
  • Engeltjes op de tong, Goddelijke zoete en versterkte wijnen: Het boek is oor zowel de liefhebber van zoete wijn als de meer gevorderde wijnkenner of -specialist. Het boek is klein, waardoor ook geschikt als reisgidsje naar de betreffende gebieden.
  • TaPt Waterfilter Waterfles met fruit filter: Waterfles Fruit filter, makkelijk en gezond. Onderweg genieten van heerlijk water met deze handige waterfles met fruit filter. Door de fruit filter voeg je makkelijk fruit of ijs toe.
  • VitaTabs Water Away, capsules, voedingssupplement: Water Away is een natuurlijke kruiden preparaat dat het lichaam ondersteunt bij een goede vochthuishouding. Het bevat een combinatie van plantaardige extracten, fruitextracten, vitamine B-6, en het essentiële mineraal kalium om een juiste waterbalans in het lichaam te helpen reguleren.
Delen.

Laat een reactie achter