Zijn E-nummers niet halal?

1

Ik heb gehoord dat er een aantal E-nummers zijn die vlees en soms zelfs varkensvlees bevatten. Welke zijn dat?
(Sahar uit Den Haag)

Antwoord: Er zijn inderdaad een aantal E-nummers die haram (zijnde niet halal) zijn. Hieronder volgt een opsomming en de reden waarom ze haram zijn.

 • E120: Kan delen van insecten bevatten.
 • E471: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten.
 • E472: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. Als er op de verpakking staat dat het een plantaardige oorsprong heeft is het uiteraard wel halal.
 • E640: Wordt gebruikt als broodverbeteraar. Het wordt gemaakt uit gelatine en slachtafval. Deze kunnen beiden van varkens of niet halal geslachte dieren komen.
 • E904: Kan delen van insecten bevatten.
 • Gelatine: Wordt meestal gemaakt van varkensbeenderen. Sommige gelatine wordt echter van andere dieren gemaakt.
 • Verder is er nog een hele lijst van vetzuren waar eigenlijk altijd plantaardig vet voor gebruikt wordt omdat dat vele malen goedkoper is.

De meeste moslims zijn het er over eens dat alleen ethanol alcohol verboden is. Dit is dus alleen dingen waar je dronken/bedwelmd van zou kunnen worden zoals bier, wijn en sterke dranken maar ook bijvoorbeeld kersen bonbons. Wat dan wel mag is bijvoorbeeld azijn, fruit en brood waar zo goed als geen alcohol (meer) in zit.

Bij twijfel is het altijd het beste om vegetarisch te kiezen omdat daar zeker weten geen vlees, en dus helemaal geen haram vlees in zit.

Relevante links:
 • Krachtvoer, waarom Klaas geen vlees eet: Prentenboek geschikt om voor te lezen binnen het vegetarische gezin om de vraag ‘waarom eten wij geen vlees?’ te beantwoorden en om dit uit te leggen aan niet-vegetarische vrienden en klasgenoten. Vanaf circa 4 jaar.
 • Koken 1000 gezonde recepten zonder vlees: Vegetarisch kookboek waarin zeer veel recepten voor gezonde, smakelijke, licht verteerbare gerechten duidelijk worden beschreven. Het maken van de gerechten wordt vaak ook getoond in kleurenfoto’s die het proces stap voor stap laten zien.
 • Deva voedingssupplementen Glucosamine MSM & CMO, Vegetarisch, Deva: Deze Glucosamine is afgeleid van maïs. MSM is een natuurlijke en efficiënte bron van organische zwavel, die noodzakelijk is voor de vorming van collageen, en is noodzakelijk voor veel van de structurele moleculen in ons lichaam. CMO ondersteunt door het geven van smering. De CMO in dit product is afkomstig van de kombo-noot.
 • Testa Omega 3, Algenolie DHA + EPA, Vegetarisch Voedingssupplement: DHA is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en draagt bij tot de instandhouding van het gezichtsvermogen. Ook hebben EPA en DHA vetzuren een gunstige invloed op hart. Gemaakt van Omega-3 rijke algen en zeewierextract.
Delen.

1 reactie

Laat een reactie achter