Werkt witte en rode wijn anders op brandend maagzuur?

3
Ik heb regelmatig last van mijn slokdarm als ik rode wijn drink. Met witte wijn is dat veel minder. Wat is de oorzaak van de combinatie wijn en brandend maagzuur?

Antwoord: Wijn is een zuur product. Normaal gesproken kan de slokdarm dat aan. Echter als de slokdarm een beetje beschadigd is kunnen zure producten de slokdarm verder irriteren. Dat beschadigen van de slokdarm gebeurt doorgaans door brandend maagzuur (ook wel oprispingen en reflux genoemd).

Voordat voedsel via de slokdarm in de maag terecht komt, komt het langs een klep. Deze klep zorgt ervoor dat voedsel en maagzuur vanuit de maag niet meer in de slokdarm terecht kunnen komen. Bij mensen die last hebben van brandend maagzuur sluit deze klep vaak niet goed en kan er dus wel maagzuur terug in de slokdarm komen. De maag heeft een beschermlaag tegen het maagzuur, de slokdarm heeft dit echter niet. En op die manier kan de slokdarm dus geïrriteerd raken.

Het opmerkelijke is wel dat u meer last heeft van rode wijn dan van witte wijn. Witte wijn is namelijk zuurder dan rode wijn. De reden dat u meer last heeft bij rode wijn zou dan aan de temperatuur kunnen liggen. Aangezien rode wijn vaak op kamertemperatuur wordt gedronken en witte wijn vaak gekoeld. Het kan zijn dat de koudere temperatuur van de witte wijn de slokdarm wat gevoellozer maakt, waardoor het minder geïrriteerd aanvoelt.

Als u geregeld last heeft van brandend maagzuur is het wel verstandig om naar de huisarts te gaan. Het maagzuur kan namelijk de klep tussen de slokdarm en maag aantasten. En dus niet alleen voor de combinatie wijn en brandend maagzuur.

Relevante links:
Delen.

3 reacties

 1. Er zijn verschillende zelfzorgmiddelen tegen brandend maagzuur en maagpijn bij uw apotheek. Gebruik deze middelen niet langer dan twee weken achter elkaar. Komen uw klachten daarna terug, ga dan naar uw huisarts.

  Af en toe last
  U kunt een middel gebruiken dat maagzuur bindt en waarin algeldraat en een magnesiumzout zitten. Zo’n middel neutraliseert het maagzuur snel, vooral als u het als drank gebruikt. Deze middelen mag u ook gebruiken tijdens zwangerschap en bij borstvoeding. Ze werken enkele uren. U mag ze meermalen per dag gebruiken.

  De hele dag of vooral ’s nachts last
  U kunt het best ranitidine of famotidine gebruiken. Deze middelen verminderen de productie van maagzuur. Gebruik zelfzorgmiddelen tegen maagzuur niet langer dan twee weken achter elkaar. Komen uw klachten daarna terug, ga dan naar uw huisarts; die kan beoordelen of er misschien iets ernstigers aan de hand is.

  Misselijkheid en een opgeblazen gevoel
  Misselijkheid en een opgeblazen gevoel zijn vaak niet ernstig en gaan vanzelf over. Heeft u er veel last van, dan kunt u domperidon gebruiken. Dit middel bevordert de maag- en darmbewegingen, zodat de doorstroming beter wordt.

 2. Pingback: Anoniem

Laat een reactie achter