Het menselijk lichaam bestaat voor een groot deel uit water, hoeveel dit is hangt af van het geslacht en de leeftijd. Om het vochtgehalte van het lichaam op peil te houden is het belangrijk om voldoende te drinken. Water bevat geen energie en is niet schadelijk voor de tanden. Om deze redenen is het een goede keus om te drinken. Niet alleen krijgt men vocht binnen door dit te drinken. Ook in veel voedingsmiddelen zit het, bijvoorbeeld groenten en fruit.
Hoeveel vocht iemand nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, ziekte en activiteit. Heeft iemand bijvoorbeeld last van diarree of braken, dan heeft men meer vocht nodig. Via diarree en braken verliest men namelijk veel vocht. Maar ook bij inspanning verliest men meer vocht, in de vorm van zweet. Ook bij inspanning is dus meer vocht nodig om het extra verlies van vocht weer aan te vullen.
Het binnen krijgen van voldoende vocht is belangrijk. Vocht speelt namelijk een belangrijke functie in het menselijk lichaam. Zo heeft het lichaam vocht nodig om voedingsstoffen, zuurstof en andere stofjes in het bloed te vervoeren. Hierdoor kan het lichaam goed blijven functioneren. Maar ook helpt water bij het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Zo gaat men zweten wanneer het lichaam het te warm heeft. Dit zweet wordt vervolgens verdampt. Voor deze verdamping is echter wel warmte nodig. De warmte die voor de verdamping van zweet zorgt, wordt daarom aan het lichaam onttrokken. Maar ook zorgt water voor het transport van warmte door het lichaam.
Voor de nieren is vocht ook erg belangrijk. De nieren zijn organen die het bloed zuiveren. De nieren halen water uit het lichaam en voeren dan de afvalstoffen die in het lichaam ontstaan af via de urine.
Wanneer de urine helder of lichtgeel van kleur is, drinkt men voldoende. Is de urine donker van kleur en ruikt de urine sterk, dan wordt te weinig gedronken. De nieren houden dan namelijk meer vocht vast waardoor de urine sterker geconcentreerd wordt.
Wanneer te weinig wordt gedronken, kan het lichaam uitdrogen. Verschijnselen van uitdroging zijn snel vermoeid zijn, hoofdpijn, gebrek aan eetlust en lusteloosheid. Ook kan men bewusteloos raken. Ouderen, jongere kinderen en baby’s hebben een grotere kans op uitdroging. Zij kunnen namelijk niet altijd goed aangeven wanneer zij dorst hebben.
Relevante links:
- Water, het goedkoopste medicijn, je bent niet ziek, je hebt dorst: Gebaseerd op meer dan twintig jaar van klinisch en wetenschappelijk onderzoek naar de rol van water in het lichaam laat een baanbrekend arts zien hoe water, ja zeker, water, een verbazende reeks medische aandoeningen kan verhelpen.
- Water en zout, onmisbare bron voor gezond leven met doe-het-zelf recepten voor thuis: In dit boek worden nadelen besproken van het ‘verbeteren’ van water en zout en de voordelen van het gebruik van de natuurlijke vormen ervan. Het boekje biedt veel losse wetenswaardigheden met interessante recepten voor natuurlijke middelen.
- Bosch Heetwaterdispenser THD2023: Met deze heetwaterdispenser krijg je de perfecte temperatuur voor iedere theesoort; vanaf 70°C voor witte thee, tot 80°C – 90°C voor groene thee tot en met kokend water voor zwarte thee en instantsoepen.
- TaPt Waterfilter Waterfles met fruit filter: Waterfles Fruit filter. Door de fruit filter voeg je makkelijk fruit of ijs toe. Inhoud: 600-700 ml. Voor fris water of met een smaakje. Vaatwasmachinebestendig.
- Optimaalwater.nl speciaalzaak voor hoogwaardig in drinkwater. Voor thuis, op de zaak, onderweg of op vakantie