Waarom zo allergisch?

0

Het is nooit duidelijk geworden waar ik precies zo allergisch van ben geworden. In het jaar dat het boven kwam drijven, stierf mijn schoonmoeder, had mijn oudste dochter twee gerbils (woestijnratten ook wel renmuizen genoemd) en ging ik op de fiets naar mijn werk. In de berm waar ik dagelijks langs fietste stond van alles te bloeien.

Al mijn hele leven ben ik allergisch voor huisstofmijt en pollen en ook allergisch voor alle beestenharen. Ik ben in mijn babytijd op zure melk gezet, dat was toen de mode. Toen ik net 4 was ben ik getest op allergieën en dat viel helemaal niet mee. Mijn moeder heeft uit de stofzuiger ons eigen huisvuil moeten halen en dat werd opgestuurd naar Engeland, daar ben ik vervolgens mijn hele jeugd mee ingeënt. Ben vaak achtervolgd door de wijkzuster, met haar spuit. Bij het koortje, bij het fluiten, op school, bij de zwemclub, maar meestal gewoon thuis. Het heeft niets geholpen, ben nog steeds allergisch, ook voor huisstofmijt.

Toen ik 14 jaar was, zag ik bij de longarts een andere arts die tijdens vakanties inviel. Daar heb ik veel van geleerd. Cashewnoten vond ik erg lekker, maar ik zat bij die afspraak zwaar onder de uitslag. Hij zei: “maar dat is logisch, je bent al van jongs af aan allergisch voor noten staat hier. Dus valt nu nog wel mee.” Hij liet mij toen ook weten dat mijn lengte (ben redelijk klein) vooral te maken had met mijn medicijnen, die zijn in die tijd van pilletje naar inhalator gegaan, dus minder algemene reacties. Dat was een heel nuttig consult.

Mijn eigen conclusie van die extra ontwikkelde allergieën, was dat ik teveel en langdurige stress had. Dat is voor niemand goed.

Toen heb ik een test uitgedacht om met andere personen blind te kunnen testen. Mijn toenmalige echtgenoot en onze oudste dochter hebben meegewerkt. De laatste test die ging over vis, kreeg ik voorgezet, terwijl iedereen weg moest die avond, dat gaf zoveel stress dat ik alleen daar al benauwd van werd. Sinds die tijd vermijd ik 8 voedingstoffen c.q. voedselproducten.

Op mijn werk kreeg ik eens een ijsje aangeboden. Ik hield toen nergens rekening mee wat eten betreft, al had ik die cashewnoten nooit meer gegeten vanaf mijn 14e. Het ijsje at ik op mijn kantoor. Gelukkig kwam een andere collega bij mij om even te praten welke zelf ook bekend was met allergieën. Ze had meteen door dat het niet goed viel en vroeg meteen naar mijn pillen. Je krijgt bouillon of zout water, ik haal wel wat. Dus ik nam een pil en zij kwam met zout water, en ik knapte een beetje op. Maar wat was ik moe. Ben toen naar huis gebracht door een andere collega met de auto, en dat hele weekend was ik benauwd, hoestend en doodmoe.

Dus ben ik begonnen met nadenken over de oorzaak. Na het weekend via mijn huisarts naar de allergoloog. Maar zo’n gemengde doos met allerlei ijsjes, dat kon melk zijn, room, nootjes, pinda’s en wat niet meer. Ik ben na verloop van tijd weer met krasjes getest en weet gelukkig beter wat ik wel en wat ik niet moet eten.
De zogenaamde gouden standaard moest worden getest. Bepaalde voedingsstoffen moeten dan even uit je menu en dan weer erin en dan maar hopen dat het wel kan. Voor de notenallergie ben ik bij de allergologen getest in een zogenaamde open test. Ik heb noten en pinda’s meegenomen en onder begeleiding gegeten, eerst een klein beetje en zo verder, dat leek aardig goed te zijn. Maar toen ik naar huis reed kreeg ik het benauwd en een enorme jeuk. Het bleek dus toch niet te kunnen.

Ik heb nog steeds veel benauwdheden en zware hoestbuien. Vorige week kreeg ik van de longarts een kuur met prednison, nu hoest ik heel veel minder, maar mijn allergie op ogen en neus (hooikoorts) staat, net als het eczeem, aan. Ik druppel vaak en snuif ook, en smeer mijn armen en benen bijna dagelijks in. Ik had toen ook heel veel last van de darmen, maar zal de lezer niet vermoeien met de details.

Ik heb zelf gekeken of het beter ging zonder melk, ook niet in koekjes, toetjes en brood. Alle melk eruit, en het ging wel iets beter, maar niet spectaculair. Ik ben toen meer sojamelk gaan nemen. Het gevolg daarvan was dat ik daarna ook allergisch was voor soja. Dus ben ik de supermarkt ingedoken om op een andere wijze mijn calcium binnen te krijgen. Dat werd appelsientje met calcium (helaas net uit het assortiment bij mijn supermarkt gehaald).

Inmiddels zijn er meer vervangingen bijgekomen. Ik heb na de testen voor de verschillende allergenen, uitgerekend of ik wel alle voedingsstoffen binnenkreeg welke ik nodig had.
Ik at gemiddeld 2 of 3 boterhammen per dag. Ik was vooral een warme maaltijd eter. Toen ik alles op papier had, moest ik het uitbreiden naar 6 boterhammen per dag. Dat leek heel erg veel, maar de motivatie was groot genoeg. Sinds die tijd eet ik nu (nu ik boven de 50 jaar ben) meestal 5 soms nog 6 boterhammen per dag, met broodbeleg van vlees of ei in de middag. Dan is de warme maaltijd met 1 bord vol, ook wel genoeg. Eet ik nooit zomaar buiten de deur en bak ik mijn koekjes zelf, als ik wat anders wil dan de ontbijtkoek of lange vingers.

Carin Vermeulen
Diëtist

Relevante links:
  • ABC van Astma, Lupus en Allergieën. Help ze de wereld uit met water, je bent niet ziek je hebt dorst. Hoewel hij veel weerstanden heeft ondervonden in kringen van gevestigde artsen, is zijn visie geenszins ‘alternatief’, maar geheel gebaseerd op wetenschappelijke gegevens. Auteur F. Batmanghelidj, Nederlands, 266 pagina’s.
  • Medische hypnotherapie. Behandeling met behulp van hypnose van klachten als migraine, astma, hoge bloeddruk, allergieën en pds. Auteur Jos Olgers, Nederlands, 376 pagina’s.
  • Allergievriendelijk koken zonder gluten, lactose soja en andere allergenen. Dit kookboek bevat talloze recepten zonder gluten, lactose, soja, noten en andere allergenen. Speciale aandacht gaat naar de voedingswaarde van de vervangproducten, want eenzijdig eten kan leiden tot tekorten. Auteur: Wendy Rose Scheers, Nederlands, 208 pagina’s.
  • Basiskookboek bij voedselallergie en -intolerantie. Meer dan 1000 recepten zonder koemelk, lactose, kippenei enz. Auteurs I. van Berkel-Pistorius & T. De Hoogh-Van Der Horst, Nederlands, 606 pagina’s.
  • Winkelglutenvrij.nl richt zich exclusief op mensen die last hebben van een gluten intolerantie (coeliaki). Ze presenteert op haar site het grootste online assortiment aan glutenvrije producten van Nederland. De doelstelling van deze shop is om dit grootste glutenvrije assortiment zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor mensen die online hun speciale glutenvrije producten willen aanschaffen.
Delen.

Laat een reactie achter