Voorkomen diabetes type II

0
Mijn bloedglucosewaarde bleek tijdens een test 7,2. Nu heb ik van de dokter zes weken de tijd gekregen om het glucosegehalte naar beneden te brengen. Wat kan ik allemaal doen? Mede in het kader van het voorkomen diabetes

(Leo, Rotterdam)

Antwoord: Een te hoge bloedsuikerspiegel bij mensen met beginnende diabetes type II komt doordat er te weinig insuline gemaakt wordt en omdat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Daardoor is er meer insuline nodig voor hetzelfde effect. Insuline zorgt er namelijk voor dat de suiker in het bloed naar de cellen en spieren gaat, zodat het suiker gebruikt kan worden en het niet in het bloed blijft.

Als de bloedsuikerspiegel te hoog is, zijn er dus diverse maatregelen die genomen kunnen worden om het naar beneden te krijgen.

  • Regelmatig bewegen/sporten verhoogd de insuline gevoeligheid. Het lichaam reageert dan beter op de insuline waardoor de suiker gemakkelijker naar de spieren en cellen vervoerd kan worden. Elke dag minimaal een half uurtje wandelen of fietsen werkt overigens beter dan één keer per week flink sporten.
  • Afvallen bij overgewicht verhoogd de insuline gevoeligheid. Als u overgewicht heeft kan een paar kilo afvallen al een flinke verbetering geven in de insuline gevoeligheid. Bij het afvallen is het belangrijk dat u geen maaltijden overslaat, maar juist verspreid over de dag eet. Drie maaltijden met tussen de maaltijden door een tussendoortje. Hierdoor schommelt de bloedsuikerspiegel minder, en blijft het lichaam actief, waardoor er meer calorieën worden verbrand.
  • Stoppen met roken verhoogd de insuline gevoeligheid. Zelfs als u een paar kilo aankomt door het stoppen met roken is het nog steeds gezonder dan door blijven roken.
  • Verlagen van stress verlaagd ook de bloedsuikerspiegel. Stress zorgt er namelijk voor dat we adrenaline aanmaken. Adrenaline zorgt er vervolgens voor dat we extra suiker in het bloed krijgen wat we kunnen gebruiken om te vluchten of vechten. Vroeger was dat erg handig als we plotseling op een wild dier stuitten. Maar als we tegenwoordig stress hebben doen we niets met de extra suiker in het bloed. En daardoor krijgen we een verhoogde bloedsuikerspiegel.
  • Vezels zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Ook kan het helpen bij het afvallen omdat vezels zorgen voor een vol gevoel. Vezels zitten vooral in volkoren producten, groente en fruit.
Relevante links:

 

Delen.

Laat een reactie achter