De decembermaand staat weer voor de deur wat betekent dat we en vaker thuis zijn maar ook dat we vaker ergens iets gaan drinken of eten. Koffie, in allerlei variaties, is een van de dranken die dan al snel genomen wordt. Maar kunnen we dat onbeperkt drinken? Hier de voor- en nadelen van koffie.
Sociale functie
Koffie heeft voor veel mensen een sociale functie. Het geeft gezelligheid, maar ook troost. Want als iemand verdriet heeft, wordt er vaak gevraagd zal ik even koffie zetten? Hoe leuk is het om ergens even een bakje te drinken? En kijk eens binnen bedrijven, veel mensen werken daar op koffie. Maar wat doet koffie met ons? Is het gezond of is het beter om het te laten staan? Onderstaand wat meer informatie over dit zwarte goedje.
In de praktijk hoor ik vaak: “Ik heb wel een kop koffie nodig om wakker te worden.” Maar is dat echt zo? Omdat koffie in eerste instantie voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel leidt, lijkt het of we er energie van krijgen. Echter, doordat de stijging snel is, komt de daling ook snel. En dat veroorzaakt weer vermoeidheid, honger, trillen et cetera. Dus op korte termijn lijkt het te werken, maar op de langere termijn niet!
Koffie heeft een stimulerende werking, met name op de hersenen en het duurt gemiddeld 6 uur voordat de cafeïne is uitgewerkt.
Als je dus veel koffie drinkt is je geest de hele dag actief. Dat is fijn, zul je denken. Maar het nadeel is dat er dan ook minder melatonine wordt aangemaakt. Melatonine zorgt ervoor dat je goed kunt slapen. Dus als je dat niet of te weinig aanmaakt, kun je te maken krijgen met slaapproblemen, die ook weer tot vermoeidheid kunnen leiden. Melatonine zorgt er echter ook voor of we geleidelijk aankomen of dat we slank blijven. Bij een verstoorde aanmaak van melatonine kan het zijn dat je langzaamaan zwaarder wordt.
Verder kan koffie (cafeïne) ervoor zorgen dat er sneller en meer aderverkalking optreedt, waardoor je meer kans hebt op hart- en vaatziekten. Ook stress is een klacht die gemakkelijker ontstaat als je (veel) koffie drinkt. De oorzaak hiervan is de verhoging van het insulineniveau, waardoor de aanmaak van adrenaline ook stijgt. Dit kan leiden tot stress. Ook angst en depressiviteit zijn klachten die kunnen ontstaan door het (te) veel drinken van koffie. Dat komt omdat koffie een vochtafdrijvende werking heeft, waardoor een vochttekort kan ontstaan. Vochttekort heeft invloed op de aanmaak van tryptofaan in de hersenen. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine, ons gelukshormoon. Dus als er weinig tryptofaan wordt aangemaakt kan er ook maar weinig serotonine aangemaakt worden. En weinig serotonine kan leiden tot angst en depressiviteit!
Wat dan wel? Zorg ervoor dat je maximaal 2-3 kopjes koffie per dag drinkt en kijk of ze echt zo lekker zijn als je dacht. Een goed alternatief is granenkoffie. Er zijn verschillende merken op de markt en het is even uitproberen welke je lekker vindt!
Relevante links:
- Koffietheeplaza.nl is één van de grootste webwinkels van Nederland en België in espressomachines, koffiezetapparaten, koffie en bijbehorende accessoires zoals koffiemolens, reinigingssets en meer.
- Het gouden koffie boek: De receptuur is prima in orde met oude bekenden als Wienermelange en Irish coffee, maar ook avontuurlijke varianten als Koffie Marrakech (met sinaasappelsiroop, slagroom en gekonfijte sinaasappelsnippers) en Bulgaarse koffie (yoghurt, suiker en koude koffie).
- Wereld van thee en koffie: De recepten zijn vakkundig, verfijnd, zeer zorgvuldig, met enkele originele vondsten. Ze vragen veel tijd en vereisen culinaire ervaring. Ze zijn duidelijk beschreven en deskundig samengesteld. Overzichtelijk en goed raadpleegbaar met vele fraaie en aanvullende kleurenfoto’s.
- A. Vogel Bambu Eko, Koffievervanger: Een 100% natuurlijke koffievervanger gemaakt van chichorei, Turkse vijgen, tarwe, gemoute gerst en Griekse eikels. Zonder cafeïne.
- L’OR Espresso Forza koffiebonen: De koffiebonen zijn donker gebrand. Hierdoor krijgen ze een aparte warm-bruine kleur en een intense, sterke geur. Een complexe en verkwikkende melange.