Voedselinfectie en voedselvergiftiging zijn onderwerp van deze blog. Een voedselinfectie wordt vaak verward met een voedselvergiftiging. Een voedselinfectie is een ontsteking van de maag en darmen, veroorzaakt door eten met een grote ziekmakende hoeveelheid bacteriën, virussen en schimmels. Een voedselvergiftiging wordt niet veroorzaakt door de ziekteverwekkers, maar door de opname van een giftige stof die bacteriën al gemaakt hebben. Voedselvergiftigingen komen minder vaak voor dan voedselinfecties.
De klachten van een voedselinfectie kunnen zijn: diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts soms in combinatie met braken. Deze klachten ontstaan niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten, soms zelfs pas na een paar dagen. Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen 1 tot 3 dagen.
Bij een voedselvergiftiging kunnen de klachten zijn:
buikkramp, misselijkheid, diarree of braken. Deze klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na besmetting en duren ongeveer een dag.
Door hygiënisch te werken (zoals onder andere: schone handen, voorkomen van kruisbesmetting, e.d.), goed op de houdbaarheidsdatum van producten te letten en het eten op de juiste manier te bewaren en te bereiden zijn voedselinfectie en voedselvergiftiging te voorkomen.
Relevante links:
- Ongenode gasten aan tafel: Dit boek geeft een overzicht van de veranderingen in risico’s, het klinisch beeld van voedselinfecties en de knelpunten in de praktijk, zowel in instellingen als in consumentenhuishoudens.
- How to Prevent Food Poisoning, a practical guide to safe cooking, eating, and food handling.
- Lucovit Probiotica mix van bacteriën, tabletten: Een groot deel van je weerstand wordt bepaald in je darmen. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Voor het behoud van een goede gezondheid is een gezonde levensstijl en een gevarieerde, evenwichtige voeding van belang.
- Norit capsules, Diarreeremmers: bevat als werkzaam bestanddeel geactiveerde kool van plantaardige herkomst. Deze actieve kool zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen die de diarree veroorzaken in het maagdarmkanaal geadsorbeerd worden en via de ontlasting het lichaam verlaten.