voedselbesmettingen en barbecue

0

In de zomer gaat Nederland weer massaal barbecueën. Voedselvergiftigingen en voedselinfecties komen dan ook weer vaak voor. Maar wat is het verschil tussen een voedselvergiftiging en een voedselinfectie? En wat kan je doen om voedselbesmettingen te voorkomen.

Voedselinfectie

Een voedselinfectie is een schadelijke bacterie die zich in de darmen nestelt. Die bacteriën, zoals bijvoorbeeld de bekende salmonella bacterie, bevinden zich op rauw vlees. Als je rauw vlees dus niet goed verhit of als rauw vlees (indirect) met producten in aanraking komt die niet worden verhit, kan je dus een voedselinfectie krijgen. De bacteriën die levend het maagzuur passeren moeten zich eerst in de darmwand nestelen en vermenigvuldigen. Bij een voedselinfectie duurt het dan ook vaak een aantal uur tot een paar dagen voordat er klachten zijn.

Voedselvergiftiging

Bij een voedselvergiftiging zijn het bacteriën en/of schimmels die al een hele tijd op het product zitten en schadelijke stoffen maken. Het vlees kan dan nog zo goed en hygiënisch klaargemaakt zijn, de stoffen blijven in het vlees aanwezig. Van die stoffen krijg je dan een voedselvergiftiging. Omdat deze stoffen al aanwezig zijn en er geen bacteriën zijn die zich eerst moeten nestelen en vermenigvuldigen, zijn de effecten al snel merkbaar. Vaak na een half uur tot een paar uur. De schadelijke stoffen worden veel sneller geproduceerd bij een temperatuur rond de 37 graden. Dus van kip die al een paar uur in de zon ligt en vervolgens goed gegaard word op de barbecue kan je nog steeds ziek worden!

Problemen voorkomen

Om voedselinfecties en voedselvergiftigingen te voorkomen tijdens een barbecue zijn er een paar simpele maar effectieve maatregelen.

  • Zorg dat alles goed gaar wordt. Bij lastige producten zoals kipspiesen kan het handig zijn om ze voor het barbecueën alvast voor te garen (koken).
  • Verdeel alles in kleine porties in de koelkast, op deze manier hoef je alleen het vlees buiten te zetten wat direct klaargemaakt word.
  • Verbeter de weerstand. Door bijvoorbeeld het slikken/drinken van probiotica (goede bacteriën). Deze goede bacteriën zorgen ervoor dat schadelijke bacteriën zich minder makkelijk kunnen nestelen in de darmwand.
  • Niet alle voedselbesmettingen komen door het eten van vlees. Was daarom altijd groente en fruit goed af.
Relevante links:
  • BBQ de outdoor cooking bijbel, 125 toprecepten. Het meest volledige boek over barbecue ooit in BBQ. Auteurs Peter De Clercq & Hilde Smeesters, Nederlands, 360 pagina’s.
  • Tristar Barbecue Aansteker BQ-2819. With this electric barbecue lighter you easily, safely and quickly light up your charcoal barbecue.
  • Barbecook Major Black Houtskoolbarbecue, Ø 50 cm, Zwart. De Major Black is voorzien van het unieke QuickStart aanmaaksysteem van Barbecook: met drie velletjes krantenpapier in de buis kan je de barbecue aansteken. In amper 15 minuten is hij klaar voor gebruik.
  • Barbecue starter metaal. Uw barbecue aan maken was nog nooit zo makkelijk. Vul de briketten starter met kooltjes of briketten, leg een aanmaakblokje er onder en de kooltjes zijn in een mum van tijd gebruiksklaar.
  • Boretti Bernini Gasbarbecue, Bianco. De Boretti Bernini gasbarbecue is uitgevoerd met 2 krachtige branders en 1 zijbrander en is daardoor geschikt voor zowel het kleine als het grote werk. Boretti is producent van kwalitatief hoogstaand en fraai vormgegeven keukenapparatuur.
  • Studio Cook Oven/Barbecue Bags, 48 stuks. Door het bereiden in de barbecue Bags voorkomt u dat het voedsel door de grill valt en houdt u de barbecue schoon. De barbecue Bags zijn ook uitermate geschikt om uw voedsel in te marineren en dan op de barbecue te bereiden.
Delen.

Laat een reactie achter