Voedingsvezels

0
Voedingsvezels worden ook wel vezels genoemd. Bekend is dat men dagelijks voldoende vezels moet eten. Maar wat zijn voedingsvezels eigenlijk, waarom heeft men ze nodig en hoeveel vezels heeft men dagelijks nodig?

Voedingsvezels zijn stoffen die het lichaam niet kan afbreken en die geen energie en voedingsstoffen leveren. Toch zijn vezels heel belangrijk in de dagelijkse voeding. Vezels hebben namelijk vele functies:

  • Zo zorgen vezels voor een verzadigd gevoel en een optimale spijsvertering.
  • Daarnaast zorgen vezels er voor dat er minder tandplak ontstaat, omdat vezels als het ware de tanden schuren. Hierdoor ontstaan er minder snel gaatjes in het gebit.
  • Ook helpen vezels bij de preventie van overgewicht en de daarbij horende welvaartsziekten, zoals diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten.

Aanbevolen wordt om elke dag 30-40 gram vezels te eten. Wanneer men minder vezels eet, kunnen er klachten optreden zoals verstopping van de darmen en een minder verzadigd gevoel, wat uiteindelijk weer tot overgewicht en welvaartsziekten kan leiden. Vezels zitten onder andere in groente, fruit, peulvruchten en graanproducten.

Relevante links:
Delen.

Laat een reactie achter