Voedingsstoffen behouden?

0
Er zijn een aantal dingen die men kan doen om de voedingsstoffen zoveel mogelijk te behouden in de voeding.

Zo is het het beste om groente en fruit te snijden en direct op te eten of direct te bereiden en op te eten. Voedingsstoffen als vitamines kunnen namelijk verloren gaan wanneer de gesneden groenten en/of fruit te lang blijven liggen.

Bij het snijden van de groente of het fruit is het wel belangrijk het product eerst te wassen, voordat het gesneden wordt.

Daarnaast is het belangrijk de groente niet te klein te snijden. Kleiner gesneden groenten zullen namelijk meer vitamines verliezen. Fruit kan het beste niet geschild worden, omdat de meeste vitamines zich net onder de schil bevinden.

Bij voorgesneden groente uit de supermarkt is het het beste de groente nog dezelfde dag te eten. Daarnaast is het belangrijk de verpakking dicht te houden totdat het voedsel gegeten wordt.

Bij de bereiding van groente kan men het beste kiezen om de groente te blancheren of stomen. Op deze manier blijven de meeste voedingsstoffen behouden. Wanneer men de groente liever wil koken, is het belangrijk dit te doen met zo min mogelijk water en de groente niet langer dan nodig te koken.

Men kan natuurlijk ook voor groenten uit blik of pot kiezen of voor diepvriesgroente. Deze bevatten namelijk ongeveer net zoveel voedingsstoffen als verse producten. Groenten uit blik of pot bevatten echter wel extra zout. Dus het beste kan men dan kiezen voor diepvriesgroente of  verse producten.

Tot slot is het belangrijk  groente en fruit niet langer dan 5 dagen te bewaren. Er gaan dan namelijk veel voedingsstoffen verloren. Bewaar de voedingsmiddelen op een koele en droge plek.

Relevante links:
  • Vers uit de tuin, Koken met de oogst van het seizoen: Dit boek is ingedeeld per twee maanden met voor iedere periode recepten voor groente en fruit die dan op hun best zijn. Veel productinformatie, ook soortnamen en variëteiten. Alle ruim 450 recepten zijn voor een wisselend aantal eters.
  • Vers!, lekker en eerlijk koken in alle seizoenen: In dit boek kookt de auteur (Jeroen de Zeeuw) met de seizoenen mee. Op die manier kan hij optimale smaakcombinaties maken zonder al te veel opsmuk. De iets meer dan tachtig recepten zijn bedoeld als basis waarop de gevorderde thuiskok zelf kan variëren.
  • Eten met familie en vrienden: Dit boek bevat ruim 400 recepten, ingedeeld volgens de 4 seizoenen. De recepten staan ingedeeld op jaargetijde want verse producten van het seizoen en het liefst uit de regio, zijn voor de smaak, en ook het milieu, het allerbeste. Ze staan min of meer op menuvolgorde.
  • Joseph Joseph Kruidensnijder compacte kruidenhakker opvouwbaar: Ideaal mes om bijvoorbeeld groente, kruiden, noten fijn/fijner te hakken. Juist ook geschikt voor mensen met die hun handen minder kunnen gebruiken/belasten door aandoeningen als reuma, fibromyalgie, RSI et cetera. Veilig op te bergen doordat de handvatten over het mes heen gevouwen worden.
  • Philips Avance HD9170/91 Stoomkoker: Met de stoomkoker heb je de pure smaak van gestoomd voedsel. Deze stoomkoker is geschikt voor het stomen van vlees, vis, groente, aardappelen en eieren. De stoomkoker behoudt altijd de smaak, geur, kleur en voedingswaarde van je gerecht. Het maaltijdprogramma laat je de juiste kooktijd voor elke mand afzonderlijk instellen.
Delen.

Laat een reactie achter