Bij boodschappen doen wordt de ene keer bewust en de andere keer onbewust voor bepaalde producten gekozen. Ze zijn bijvoorbeeld erg lekker. Maar er zijn ook andere zaken welke u helpen bij een keuze maken. U kunt bijvoorbeeld kijken hoe gezond een product is, hoe milieuvriendelijk het is, of dierenwelzijn maar ook eerlijke handel (fairtrade) wordt nageleefd. Hieronder een voedingskeuze met een focus op gezondheid.
Gezondheid
Als u het belangrijk vindt om gezond te eten, is het nuttig om goed naar het etiket te kijken. Hierop bevindt een ingrediëntenlijst, waarin staat wat er allemaal in het product zit.
Deze lijst heeft een bepaalde volgorde; het meest voorkomende ingrediënt staat links bovenaan en het minst voorkomende rechts onderaan. Zo kunt u bijvoorbeeld zien of een er veel suiker of zout in een product zit. Ook kunt u kijken naar de calorieën. De kcal staan per 100 g vermeld. Soms staat er ook bij hoeveel kcal een portie van het product bevat. Verder kunt u kijken naar het aantal suikers (koolhydraten), eiwitten, vetten en verzadigd vet.
Wilt u in één snelle blik zien of een product gezond is? Dan kun u ook kijken of er een “ik kies bewust” logo opstaat. Er zijn daar twee soorten logo’s van: De “Bewuste Keuze” en de “Gezondere Keuze”.
De “Bewuste Keuze” staat op producten die u eigenlijk niet nodig heeft. Denk aan light chips, cola light, sauzen met minder zout en suikervrije drop. U kunt hierbij beter kiezen voor de “Bewuste Keuze” producten dan de “normale” van deze soort. Maar deze producten zijn zeker niet gezond.
Producten met het “Gezondere Keuze” logo zijn gezond. Voorbeelden hiervan zijn: diepvriesvis, magere yoghurt zonder toegevoegd suiker, vers gesneden groentes, kipfilet en diepvriesspinazie. Om dit logo op het product te mogen zetten, moet er voldaan worden aan de volgende eisen: het product moet minder vet, suiker en zout bevatten.
“Ik kies bewust” is onder het mom van “samen sta je sterker” opgericht door Campina, Friesland Foods en Unilever in 2006. Dit is ook gesteund door supermarktketens en Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca).
Er is wel een kanttekening bij deze logo’s: voedselproducenten moeten betalen voor dit logo. Daarom zet niet elke producent het logo op zijn verpakking. De producten waar dit logo wel op staat, zijn vaak, door de extra logo kosten, hoger geprijsd. Indien u goedkoper uit wilt zijn, is het de moeite waard om soortgelijke producten te vergelijken. Zo kunt u bijvoorbeeld een blik doperwten van een supermarkt huismerk vergelijken met de ingrediëntenlijst van een blik doperwten van “Hak”. Waarschijnlijk heeft één daarvan wel een “ik kies bewust” logo. U zult dan zien dat de producten mogelijk even gezond zijn maar wel verschillen in prijs.
Janna Koopman, Diëtist
Relevante links:
- De gezonde eter in de eerlijke keuken/ Koken met Irene. Auteur Irene Lelieveld, Nederlands, 212 pagina’s. Een informatief kookboek over wat gezonde voeding is en hoe je gezond kunt koken en eten.
- Ingrediënten van geloofwaardigheid, e-BOOK. Auteur Arjen Berben, Nederlands. Wetenschapstheoreticus Bart Penders en bioloog/ communicatieadviseur Frans van Dam presenteren in dit boek een aantal van de speerpunten uit de strijd om geloofwaardigheid in de voedingssector.
- 5 ingrediënten voor beter, verser, gezonder en eerlijker eten. Auteur Albert Kooy, Nederlands, 60 pagina’s. Het gaat de verkeerde kant op met ons voedsel. We consumeren op veel te grote voet en ons eten wordt tegenwoordig gedomineerd wordt door de voedselindustrie die gedicteerd wordt door enkele globale grote spelers. Albert kiest voor duurzame dier- en milieuvriendelijke, eigentijdse en gezonde producten.
- Wat is nu gezond? Auteur Prof. dr. Martijn B. Katan, Nederlands, 255 pagina’s. In dit boek wordt in normaal taalgebruik wetenschappelijke kennis over voeding en eten overgebracht.