De laatste tijd is het een grote trend om zo gezond mogelijk te leven. Dit is natuurlijk een beweging die ik in eerste instantie aanmoedig. Gezondheid is een groot goed en het is goed om bewust met je lijf om te gaan. Maar zo langzamerhand wordt ik er wel een beetje moe van. De adviezen vliegen me om mijn oren en de voedingsexperts schieten als paddenstoelen boven de grond. Het ene advies wordt nog meer gehypet dan het andere. Wil je de mening van een diëtist weten over deze voedingshypes? Lees dan verder.
Superfoods
De meest bekende is natuurlijk de superfoodtrend. Je zal mij niet horen zeggen dat chiazaad en quinoa ongezond is hoor. Superfoods zijn over het algemeen een bron van vitaminen en mineralen. Maar bijvoorbeeld het minder exotische broccoli en boerenkool is in dat oogpunt net zo goed een superfood. En een stuk goedkoper ook, trouwens.
Mijn advies? Eet zoveel dure superfoods als je wil en kan betalen. Maar voel je vooral niet schuldig als je je vergrijpt aan een ordinaire bloemkool van de Albert Heijn.
Glutenvrij
Nog zoiets, is iedereen ineens glutenintolerant? Denken mensen dat producten zoals brood de grote dikmakers zijn in onze maatschappij? Ik begrijp deze gedachtegang niet zo goed. Natuurlijk, er zijn mensen die om medische redenen geen gluten mogen eten. Maar dat is hooguit een paar procent van de Nederlanders. De rest van de bevolking zou gewoon glutenrijke producten moeten eten. Juist in brood zitten zoveel gezonde voedingsstoffen en vezels. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het boter en beleg wat mensen dan mogelijk ook aan de kant zetten.
Mijn advies? Niet zomaar je gluten aan de kant zetten. Als je wil afvallen, kun je beter andere producten aan de kant zetten. Voor adviezen kan je altijd een diëtist raadplegen.
Clean eating
Kort gezegd is het de bedoeling bij clean eating dat je alleen pure, onbewerkte, gezonde producten eet. Je vermijd hierbij suikers en E-nummers. Er zijn hele lijsten op internet beschikbaar van voedingsmiddelen die toegestaan zijn bij deze levensstijl. De content van deze lijsten wisselt nogal eens. Zo is bijvoorbeeld zuivel een twistpunt.
Mijn mening?
Als ik de lijst bekijk, zie ik alle belangrijke voedingsmiddelen erin staan. Op zich een prima basis van een dieet. Maar mensen alsjeblieft, ga niet spastisch lopen doen om een koekje te nemen bij de thee of een stukje taart op de verjaardag van je oudtante. Daar wordt je geen gezelliger mens van. Snoepen met mate is het toverwoord.
Insecten
Collega-studenten van mij wisten het al jaren geleden. Ze produceerden het broodje bugpao (Bapao met insecten erin) als schoolopdracht. Insecten zijn een bron van eiwitten. Daarnaast is het produceren van insectenvlees minder belastend voor het milieu dan bijvoorbeeld rundvlees.
Mijn ervaring:
Tijdens een foodfestival heb ik mij afgelopen zomer opengesteld voor een lekker hapje sprinkhaan. Het was even een stap, maar overall vond ik het best oké. Het smaakte naar kip met een knapperig laagje er om heen. Mijn vriend ging echter over zijn nek en weigerde mij de uren daarna een kusje te geven. Misschien is de wereld hier nog niet klaar voor.
Hier stond ik op het punt om de sprinkhaan te verorberen.
Regioproducten
Het gebruik van streekproducten wordt steeds meer een trend. Ik zie in mijn omgeving (stad Groningen) steeds meer restaurantjes die adverteren met regioproducten. Dat vind ik een goede ontwikkeling. Het is toch superleuk dat je kan genieten van eten dat binnen een straal van 50 km is gemaakt? Daarnaast is het minder belastend voor het milieu.
Home cooking
Hierbij gaat het erom dat mensen steeds meer zelf gaan koken, en dat niet alleen, ze steken er ook meer moeite in. Het liefst wordt alles dagvers bereid zonder pakjes en zakjes. De maaltijd wordt op smaak gebracht met kruiden en specerijen.
Ik vind dit zelf een hele leuke trend. Sinds ik kan koken ben ik al bezig met het ontdekken van verschillende kruiden en hoe ik ze kan gebruiken. Daarnaast zitten in kant en klare sauzen vaak meer zout dan nodig is. Vind je het leuk om te koken, dan raad ik je deze trend zeker aan.
Conclusie
Wat is mijn uiteindelijke conclusie? Het is goed om bewust bezig te zijn met je lijf en voedingspatroon. Je kan natuurlijk altijd experimenteren met bovenstaande hypes als iets jou aanspreekt. Maar sla er niet in door, probeer ook van het eten te genieten.
Hanna Kugel
Diëtist
Relevante links:
- Superfoods in je dagelijks leven. Auteurs Thorsten Weiss & Jenny Bor, Nederlands, 187 pagina’s. Betreffende meer dan 40 Superfoods wordt de herkomst, samenstelling en werking beschreven.
- Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrij. Auteur Celia Brooks, Nederlands, 176 pagina’s. Ruim 100 gezonde, vegetarische en koolhydraatarme recepten, ook geschikt voor een glutenvrij dieet.
- 145 Recipes for Clean Eating, e-BOOK. Auteur Amy Grey, Engels. CLEAN EATING simply means choosing to eliminate all processed foods and extra additives & focusing on whole foods, which are more nutrient dense, lower in calories that helps to keep off from bingeing, getting fuller faster with the same amount of cals.
- Home Cooking made easy. Auteur Lorraine Pascale, Nederlands, 256 pagina’s. Een mooi kookboek met 100 lekkere, goed uitvoerbare recepten. Mooie foto’s illustreren het geheel.
- Winkelglutenvrij.nl richt zich exclusief op mensen die last hebben van een gluten intolerantie (coeliaki). Ze presenteert op haar site het grootste online assortiment aan glutenvrije producten van Nederland. De doelstelling van deze shop is om dit grootste glutenvrije assortiment zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor mensen die online hun speciale glutenvrije producten willen aanschaffen.