Goed nieuws voor mensen die met veel moeite voedingsetiketten proberen te lezen.
Er is namelijk sinds eind vorig jaar nieuwe wetgeving omtrent etikettering. De nieuwe regels zijn er om de voedingsetiketten duidelijker te maken. Duidelijker in de vorm van dat het minder misleidend moet zijn, zodat het dus duidelijker is wat je daadwerkelijk koopt en eet. Maar ook duidelijker om te lezen.
Zo moet het etiket strak beter aangeven wanneer er bijvoorbeeld analoog kaas in zit. Dit is een goedkopere variant van kaas en dit zit vaak op diepvriespizza’s. Maar ook vruchtensappen mogen dan bijvoorbeeld niet meer als aardbeiensap verkocht worden als het appelsap is met een paar aardbeien.
Maar vooral voor de mensen die niet met een leesbril op boodschappen doen is er waarschijnlijk goed nieuws. Er zijn namelijk ook minimale eisen gesteld aan de lettergrootte. Hoe groot dat dan is, is dan alleen weer niet duidelijk.
Het zal ook nog wel een tijdje duren voordat alle wijzigingen merkbaar zijn. De fabrikanten krijgen namelijk drie jaar de tijd om de wijzigingen door te voeren. Tot die tijd is het nog onduidelijk hoe duidelijk de voedingsetiketten werkelijk worden.
Relevante links:
- Alles over E-nummers en etiketten: Deze vernieuwde versie van een al langer bestaande uitgave van het Voedingscentrum omvat alles wat een kritische consument moet weten. Wat lees je op een etiket en wat betekenen voedingsclaims nu eigenlijk?
- Etikettering van levensmiddelen: De Praktijkgids Etikettering van levensmiddelen Editie 2012 is een actuele, handzame leidraad voor het samenstellen, lezen of controleren van de etikettering op voorverpakte levensmiddelen.
- Le Parfait Etiketten voor wecken, set van 30: Deze wecketiketten kun je op een weckpot plakken. Zo kun je opschrijven wat er in zit en wanneer je het gemaakt hebt.
- Herma 3775 Diepvries Etiket 26x40mm Fluor-Groen, Pakje met 6 velletjes stickers: Speciale etiketten met speciale lijmlaag voor gebruik in de diepvries.