Vitamine D tekort?

0
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine en bevindt zich in het vet van een voedingsmiddel. Het is een vitamine die het lichaam zelf aan kan maken onder invloed van zonlicht. Deze eigen productie is onze grootste bron van vitamine D. Mensen die wonen en werken in een tropisch klimaat maken ongeveer 100 maal de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan. In badkleding in de zon zitten tot je rood wordt, zorgt ook voor 100 maal de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. In Nederland hebben we dan ook geen extra van deze vitamine nodig in de zomer.

Echter in de winter zijn we helemaal afgedekt en komen we ook veel minder buiten. Gelukkig wordt in Nederland al sinds 1961 is deze vitamine toegevoegd aan margarine, om te zorgen dat we (vooral ook in de wintermaanden) geen tekort krijgen.

Ondanks de toevoeging aan margarine zijn er sommige bevolkingsgroepen die niet genoeg vitamine D binnen krijgen. Niet via de voeding en ze komen niet voldoende buiten om genoeg aan te maken in de huid. Dit geldt voor zwangere vrouwen, maar ook voor ouderen, mensen met een donkere huid, gesluierde vrouwen en kinderen tot 4 jaar. Volgens de Gezondheidsraad is voor al deze groepen het gebruik van vitamine D supplementen aan te bevelen. Ook zou iedereen die geen margarine op z’n brood smeert zich af kunnen vragen of ze genoeg binnen krijgen in de winter.

Relevante links:
  • Vitamine D bij Topvitamins.nl
  • Vitamine D3 Forte bevat de optimale dosering vitamine D in een goed opneembare olie softgel. Het is goed voor je immuunsysteem, botten, spieren, mond en gebit. Daarnaast ondersteunt het de opname van calcium en fosfor en ondersteunt het je celdeling.
Delen.

Laat een reactie achter