Vezels en vitaminen

0

Volgens het voedingscentrum moet ik twee ons groenten en twee ons fruit eten. Kan ik niet gewoon de vitamines slikken?
(Wendy de Waal uit Apeldoorn)

Antwoord: Nee, helaas gaat het niet zo makkelijk. Er zitten in groenten en fruit vooral ook veel vezels. Vezels worden helaas vaak onderschat en overschaduwd door vitamines. Maar vezels zijn minstens zo belangrijk.

Elke dag voldoende vezels zorgt voor een kleinere kans op overgewicht en hart- en vaatziekten. Mandarijnen bieden bijvoorbeeld aanzienlijke hoeveelheden vezels en vitaminen. Sla bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Sla bevat geen vitamine C.

Vezels worden ook wel voedingsvezels genoemd. Vezels zijn afkomstig uit de celwand van planten. Vezels worden niet of slechts gedeeltelijk verteerd in de darmen. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Vezels nemen een belangrijke rol in onze voeding in. Ze leveren geen voedingsstoffen aan het lichaam zoals koolhydraten, eiwitten en vetten doen, omdat ze geen calorieën bevatten. Vezels zitten alleen in plantaardige producten. Plantaardige producten zijn bijvoorbeeld groenten, peulvruchten en noten.

Vitamines zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. De inname van vitamines is onmisbaar, aangezien het lichaam het zelf niet of onvoldoende kan aanmaken. Ze zijn wel essentieel voor een goed verloop van de stofwisseling. Daarnaast zijn deze voedingsstoffen nodig voor een goede gezondheid, groei, ontwikkeling en herstel.

Relevante links:

 

Delen.

Laat een reactie achter