Wat is het verschil tussen Kosjer en Halal?

1
Wat houdt Kosjer (Koosjer) voedsel precies in?

Antwoord: Als voedsel aan de joodse spijswetten (de Kasjroet) voldoet is het Kosjer. In eerste instantie moet de oorsprong van het voedsel Kosjer zijn. Zo moet een dier gespleten hoeven hebben en een herkauwer zijn, dit zijn dus bijvoorbeeld rund, schaap, geit, en hert. Vissen moeten vinnen en schubben hebben. Insecten zijn over het algemeen verboden.

Alleen een getrainde slager die is gekeurd door een Rabbi mag een dier slachten. Om te zorgen dat er zo min mogelijk bloed in het lichaam van het geslachte dier achterblijft. Worden de luchtpijp, slokdarm en slagaders van het dier met een vlijmscherp mes doorgesneden. Vervolgens kijkt een getrainde inspecteur of er geen abnormaliteiten aan de organen en ingewanden zijn, wat een dier al snel tot niet Kosjer maakt. Om te zorgen dat het vlees helemaal vrij is van bloed dient het vlees binnen 72 uur na slachting in lauwwarm water te worden geweekt en gezouten. Het vlees wordt uitgelekt en het zout wordt er vervolgens weer afgespoeld met koud water.

Vaak wordt er gezegd dat alles wat Kosjer is, ook halal is. Dit klopt echter niet helemaal aangezien er ook koosjere wijn bestaat. En moslims mogen over het algemeen geen alcohol nuttigen. Verder is in principe alles wat Kosjer is ook halal, maar is iets wat halal is bijna nooit Kosjer. Naast het feit dat de Kasjroet veel strenger is, is grote verschil dat er ook veel rekening houd met combinaties en bereidingswijzen van voedsel. Hieronder een overzicht van deze regels:

  • Het is verboden om binnen een uur na de consumptie van vleesproducten melkproducten te consumeren. Ook mag keukengerei dat in aanraking is geweest met melk niet meer in aanraking komen met vlees, en visa versa. Deze regels komen voort uit de mening dat het wreed is om bijvoorbeeld een kalf in de melk van zijn moeder te koken.
  • Keukengerei kan na een ritueel bad weer neutraal gemaakt worden, zodat het weer of voor melk of voor vlees gebruikt kan worden.
  • Vis telt als neutraal (parave) en mag tijdens dezelfde maaltijd als vleesproducten (mits het niet in één hap is) en melkproducten worden gegeten.
  • Er is een voorkeur voor brood dat door joden wordt gebakken. Volgens veel rabbijnen is dit een vereiste; volgens anderen een sterke voorkeur. Er wordt ook nooit melk gebruikt bij de bereiding van het brood om verwarring te voorkomen. Er zou dan namelijk bij melkbrood geen vleeswaren gegeten mogen worden.
  • Men mag geen vlees eten van een nog levend dier.
  • Niet-Joodse wijn is altijd verboden, ongeacht de ingrediënten. Er bestaat ook Koosjere wijn. Zolang de druiven heel zijn kan er nog koosjere wijn van gemaakt worden.
  • Voedsel dat gekookt is door een niet-Jood mag niet worden genuttigd.
Relevante links:
Delen.

1 reactie

  1. Elisabeth Prins op

    Niet om een betweter, maar in de liefde dit bericht.
    Om de waarheid te vertellen.
    Dat, melk vlees en boter samen niet mogen nuttigen klopt niet, wel dat je een bokje niet in de melk van zijn moeder mag koken!
    ‘k weet dat daar al zolang commotie over is, maar lees de Bijbel! de echte! geen vertalingen…
    daar is geen discussie over mogelijk, DE BIJBEL IS WAAR!
    In Genesis 18 kun je lezen dat de drie mannen die aan Abraham verschenen,
    Boter melk en het kalf te gelijk aten! Abraham stond onder de boom bij hen terwijl zij aten, ze vroegen aan Abraham, waar is uw vrouw.
    Verder zou ik willen vertellen, de site Bijbelstudie van, Werner Stauder is op te zoeken op internet, echt de moeite waard!
    hartelijke groeten Betty Prins

Laat een reactie achter