In gewone of extra vergine olijfolie braden?

0
Vanwege de lijn wil ik graag in olijfolie gaan braden. Kan ik dan beter de extra vergine olijfolie nemen of de gewone?

Antwoord: Met oog op het afvallen maakt het eigenlijk niet uit waar het vlees in gebraden wordt. Olijfolie, zonnebloemolie, de vaak gele flessen vloeibare bak- en braadmargarines of zelfs roomboter. Allemaal bevatten ze ongeveer dezelfde hoeveelheid vet. Maar zelfs als u in de halvarine (wat bestaat uit grofweg de helft water en de andere helft margarine) zou gaan braden zou het weinig uitmaken. Het water verdampt namelijk gelijk. En dan had u net zo goed de helft aan margarine kunnen gebruiken.

De verschillende soorten vetten en oliën hebben vooral invloed op het cholesterol en natuurlijk de smaak. De vloeibare bak- en braadmargarines zijn tegenwoordig minstens net zo goed voor het cholesterol als zonnebloem of olijfolie, al zijn de meningen daar over verdeeld. Roomboter daarentegen bevat veel van het verzadigde vet en het zeer ongezonde transvetzuur. Die beiden zorgen dat het cholesterol verslechterd.

Tot slot is extra vergine olijfolie minder geschikt om te braden. Extra vergine olijfolie is de beste kwaliteit olijfolie. En bevat veel aromatische stoffen. Een aantal van deze stoffen is hittegevoelig en gaat dus verloren bij verhitten van deze olie. Dat is vooral erg zonde, omdat er dan in principe de goedkopere gewone olijfolie overblijft. Overigens kunnen de aromatische stoffen uit extra vergine olijfolie bij langdurige zeer hete temperaturen omgezet worden in schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie wordt dan ook vaak in koude gerechten gebruikt of aan het einde van het bak- of braadproces toegevoegd.

Relevante links:
Delen.

Laat een reactie achter