Vergeten groenten

0
In de loop der jaren zijn veel groenten, fruit en kruiden in de vergetelheid geraakt. Deze groenten, fruit en kruiden worden daarom ook wel vergeten groenten genoemd. Voorbeelden van vergeten groenten zijn pastinaak, postelein, schorseneer, aardpeer en koolrabi.

In de supermarkten zijn deze vergeten groenten niet meer verkrijgbaar. En als men een vergeten groente ziet, weet men niet wat het is en hoe het bereid kan worden. Ziet men een vergeten groente, dan is de kans klein dat de vergeten groente wordt gekocht. Want wat de boer niet kent, dat eet hij niet.

Er zijn verschillende redenen waardoor bepaalde groenten, fruit en kruiden in de vergetelheid zijn geraakt. Zo zijn bepaalde groenten, fruit en kruiden in de vergetelheid geraakt doordat er steeds meer nieuwe voedingsmiddelen op de markt kwamen. Deze nieuwe voedingsmiddelen smaakten beter, voelden prettiger aan in de mond en waren makkelijker te bewaren.

Maar ook was het soms zo dat de nieuwe voedingsmiddelen een stuk makkelijker te bereiden waren. En wanneer iets makkelijker is te bereiden, kiest men al snel voor deze makkelijke weg.

En dan nog de opbrengst van een voedingsmiddel. De opbrengst van de vergeten groenten was vaak minder dan andere voedingsmiddelen. De keuze is dan al snel gemaakt om een voedingsmiddel minder of helemaal niet meer te verbouwen.

Gelukkig zijn er nog wel een paar plaatsen waar vergeten groenten te koop zijn. Want vergeten groenten kunnen ook heel smakelijk zijn. Men kan aan vergeten groenten komen via de biologische supermarkt en soms ook via de markt.

Relevante links:
  • Het grote boek van de vergeten groenten: In dit boek worden maar liefst 100 groenten uit vroegere tijden voorgesteld. Naast de herkomst en de eigenschappen van elke plant leest u hoe u ze het best kunt verbouwen en verzorgen. Verder staat beschreven op welke manier u deze groenten in gerechten kunt gebruiken en vindt u een aantal verrassende recepten.
  • Onvergetelijke Groenten, Van aardpeer tot zeekool: alles over vergeten groenten: In dit boek worden 75 soorten vergeten groenten uit de vergetelheid gerukt en uitgebreid belicht. Onvergetelijke groenten bevat naast 50 zeer maakbare en verrassende recepten van Annette van Ruitenburg tevens recepten van 40 chef-koks van restaurants in Nederland en België.
  • Westmark V-Plus Mandoline Groentesnijder, 5 Schijven: Snij-apparaat met 5 verschillende inzetten. Mogelijk zijn schijven van 1,5 – 2,5 – 3,5 mm dikte en Julienne strepen van 3,5 of 7 mm dikte. Gemakkelijk en snel. Voor schijven en julienne van komkommers, wortelen, aardappelen, appels en andere fruit en groente soorten. Materialen: hoogwaardig stootvast ABS kunststof en RVS.
Delen.

Laat een reactie achter