Vegetarisch kerstdiner

0
Kerst staat weer voor de deur. Ik ben een groot liefhebber van koken. Sinds mijn 15e kook ik samen met mijn vader het kerstdiner voor mijn familie. Een vegetarisch kerstdiner. Ik heb jaren gehad dat ik zo mijn best deed voor het kerstdiner, dat ik de hele dag in de keuken stond en amper met mijn familie heb gesproken. Hier heb ik van geleerd.
Doelstellingen
  • Lekker & redelijk gezond.
  • Gemakkelijk en snel bereid op de dag zelf.
  • Zoveel mogelijk vegetarisch (mijn oom is vegetarisch).
  • Gerechten die je van te voren al grotendeels klaar kan maken.
Hieronder een korte beschrijving van mijn vegetarisch kerstdiner:

Voor bij de koffie ga ik appelroosjes maken. Deze maak ik voordat de gasten komen, zodat het huis heerlijk naar appelroosjes ruikt.

Appelroosjes

Voorgerecht:

Gefrituurde puntpaprika’s met geroosterde pijnboompitten en verse peterselie.
Ik heb dit gerecht ooit gegeten bij restaurant La Cubanita en ik dacht, dit wordt mijn voorgerecht!
Het is gemakkelijk. Rooster de pijnboompitten in een hete pan zonder olie. Snijdt de zaadlijsten zoveel mogelijk uit de paprika, laat de paprika verder heel. Frituur de paprika’s een paar minuutjes of bak ze in een koekenpan met olie. Serveer de paprika met de pijnboompitjes en strooi op het laatst peterselie toe voor smaak en meer kleur.

Simpele groentesoep:

Mijn vader is verantwoordelijk voor de soep en dat doet hij altijd goed. We gebruiken vaak een tuinkruidenbouillon. Deze vullen we aan met de groenten die we in huis hebben. Vaak is dit wortel, ui, tomaat, prei, paprika.
Normaal serveren we deze soep met stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter, maar voor dit jaar heb ik iets anders bedacht. Ik ga crostini’s maken. Officieel doe je dit met stokbrood, maar je kan ook gewoon een sneetje volkorenbrood gebruiken.

Crostini:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Besmeer de sneetjes brood met groene pesto en strooi er wat geraspte kaas over. Zet de broodjes 5-8 minuten in de oven, de kaas moet smelten en het broodje moet knapperig worden. Je kunt variëren door ui, prei of tomaat op de crostini toe te voegen.

Soep met crostini

Hoofdgerecht:

Mijn vader kwam met dit idee en het was erg lekker (hebben we dus al eerder uitgeprobeerd). Je kookt de spruitjes even kort voor. Daarna wok je ze in een pan en voeg je cashewnoten toe. Het geeft een heerlijke bite, is gezond en het is een leuk gerecht voor vegetariërs.
Bij het hoofdgerecht serveren we boerenfrites met mayonaise met een sinaasappelsmaak. Daarnaast nog verschillende soorten sla, beenham (ook serveren we beenham voor de vleeseters) en vegetarische gehaktballetjes voor mijn oom.

Dessert:

Ik ben nooit zo goed in toetjes, dus ik koop vaak ijs en vruchtjes. Mijn vader gaat daarnaast Flan maken. Volgens hem smaakt het naar tompouce en heb je er niet veel ingrediënten voor nodig. Hier ben ik zeer benieuwd naar!

Je ziet een vegetarisch kerstdiner wat ook geschikt is voor de niet vegetariërs. Leven jullie je met kerst ook altijd zo uit in de keuken? En wat is jouw favoriete recept?

Reageer gerust op deze blog.

Fijne kerst gewenst iedereen!

Hanna Kugel
Diëtist

Relevante links:
  • Krachtvoer, waarom Klaas geen vlees eet: Prentenboek geschikt om voor te lezen binnen het vegetarische gezin om de vraag ‘waarom eten wij geen vlees?’ te beantwoorden en om dit uit te leggen aan niet-vegetarische vrienden en klasgenoten. Vanaf circa 4 jaar.
  • Koken 1000 gezonde recepten zonder vlees: Vegetarisch kookboek waarin zeer veel recepten voor gezonde, smakelijke, licht verteerbare gerechten duidelijk worden beschreven. Het maken van de gerechten wordt vaak ook getoond in kleurenfoto’s die het proces stap voor stap laten zien.
  • Deva voedingssupplementen Glucosamine MSM & CMO, Vegetarisch, Deva: Deze Glucosamine is afgeleid van maïs. MSM is een natuurlijke en efficiënte bron van organische zwavel, die noodzakelijk is voor de vorming van collageen, en is noodzakelijk voor veel van de structurele moleculen in ons lichaam. CMO ondersteunt door het geven van smering. De CMO in dit product is afkomstig van de kombo-noot.
  • Testa Omega 3, Algenolie DHA + EPA, Vegetarisch Voedingssupplement: DHA is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en draagt bij tot de instandhouding van het gezichtsvermogen. Ook hebben EPA en DHA vetzuren een gunstige invloed op hart. Gemaakt van Omega-3 rijke algen en zeewierextract.
Delen.

Laat een reactie achter