Is een tosti ongezonder dan twee boterhammen met kaas?

4
Ik hoor regelmatig dat een tosti ongezonder is dan gewoon twee boterhammen met kaas. Klopt dit?

Antwoord: De voedingswaarde van twee boterhammen met twee plakken kaas en een tosti met twee plakken kaas, zijn precies hetzelfde. Door de verhitting bij het maken van de tosti smelt de kaas waardoor het verborgen vet blootgesteld wordt. De verhitte versie lijkt hierdoor veel vetter dan een normale boterham kaas. Wat de calorieën betreft, maakt het dus niks uit!

Er is wel een verschil tussen deze twee broodgerechten. Wanneer de boterham kaas verhit wordt veranderd de samenstelling van het zetmeel in het brood waardoor het gemakkelijker verteerbaar is voor je lichaam. Als dit gebeurt zal je sneller honger krijgen dan wanneer je het broodje kaas niet verhit.

Bij de gesmolten uitvoering is er dus kans dat je meer gaat eten op een dag waardoor je uiteindelijk meer calorieën binnen kan krijgen. Wees dus wel alert!

Relevante links:
  • Tosti: Negenentwintig recepten voor een tosti. Van elke versie is een kleurenfoto, een lijst met ingrediënten, de bereidingswijze en een korte toelichting opgenomen. Zoals: toshi (met tonijnpuree), met zalm, rucola en mascarpone, croquemonsieur, club, met chorizo en mankegokaas met salsa, met geitenkaas en guacamole, marinada, met ham en kaas, met rollade en oude kaas, en met kernemmer met peer.
  • Toast!, toastjes, Tosti’s en tussendoortjes: 80 recepten voor toasts, tosti’s en andere krokante broodsnacks zoals crostini en bruschette. De recepten zijn verdeeld in vegetarische gerechten; met vis; met vlees; tosti’s en party-toasts.
  • Princess Contactgrill Panini Comfort Pro 117202: Praktische contactgrill voor het bereiden van bijvoorbeeld vlees, vis, groenten, tostis en paninis. De bakplaten zijn voorzien van een antiaanbaklaag, zodat geen boter of olie nodig is, dus een light-bereiding!
  • Nova Tostiapparaat 120140 Croque, Rood: Croque ijzer voor het maken van twee croques tegelijk in frisse rode uitvoering. Met automatische thermostaat, indicatielampje en antiaanbaklaag, dus gemakkelijk schoon te maken. Vergrendelbaar en voorzien van een snoeropbergsysteem.
Delen.

4 reacties

  1. Roomboter kan gewoon gebruikt worden, zolang dit met mate is. Wel krijgt u natuurlijk meer calorieën binnen wanneer u roomboter bij de bereiding van uw tosti gebruikt.

Laat een reactie achter