Suikerarm genieten tijdens feestmaanden

0
Het is al weer bijna 14 november, de dag dat Sinterklaas in Nederland aankomt. Hiermee breken ook de feestmaanden, november en december aan. De maanden van veel eten, snoepen en gebak. Voor veel mensen moeilijke maanden. Vooral mensen die op hun lijn willen letten, maar zeker ook voor diabetici is het zaak bewust en suikerarm te genieten mogelijk te maken.

Genieten
Het is vaak moeilijk om zorgeloos in deze maanden te kunnen genieten. Helaas ik heb niet DE oplossing, maar wellicht wel wat opties om het dragelijker te maken met bewust genieten.
Vooral (jonge) diabetici vinden het moeilijk om voor al het lekkers, wat in deze maanden vaak om de hoek komt kijken, elke keer te moeten rekenen met koolhydraten en vooral het insuline spuiten.

Voordelen van zelf bakken
Vaak wordt er niet gedacht aan koekjes, cake of taarten zelf bakken én er ook nog een keer het verlagen van de hoeveelheid koolhydraten(suiker) en energie (kcal). Of er wordt wel aan gedacht, maar is dan de vraag hoe kan ik dit doen.
Omdat ik regelmatig als vrijwilliger mee ga op kampen voor kinderen met diabetes en bij het laatste kamp de feestdagen centraal stonden, ben ik gaan testen met bakken zonder/minder suiker (suikerarm).

Speculaas
Speculaas is niet alleen een lekkernij die gegeten wordt met het sinterklaasfeest maar ook echt een tussendoortje dat door Nederlanders geliefd is. Speculaas zelf maken is altijd erg lekker, maar er zijn ook mogelijkheden om ze zelf te maken met minder suiker en dus ook energie (kcal).
Het eerste baksel heb ik gemaakt waarbij de suiker volledig vervangen is door zoetstof. Ik kan je vertellen; probeer dit niet! De smaak is aanzicht niet verkeerd, maar het geeft geen lekker gevoel in je mond, wordt erg poederig in je mond. Maar zo snel geef ik natuurlijk niet op.
Het volgende probeersel heb ik gemaakt met half basterdsuiker en half zoetstof. Dit was een groot succes. Ben je nu ook nieuwsgierig geworden om zo lekker te kunnen genieten tijdens het Sinterklaasfeest?
Of van cake/cakejes die ik volledig suikervrij gemaakt heb? Probeer mijn onderstaande recepten eens uit.
En psst… niet vooraf vertellen dat er geen of minder suiker in zit. Misschien proeven ze het wel niet, mijn vriend, die als proefkonijn heeft gefungeerd merkte er niks aan.

Recepten
Speculaas
Ingrediënten:
• 200 gram bloem
• 2 theelepels bakpoeder
• 51 gram donker basterd suiker
• 5 gram zoetstof (Canderel)
• 10 gram koek- of speculaaskruiden
• 145 gram margarine of roomboter
• Scheutje melk of water (afhankelijk hoe droog het deeg is)

Hoe:
Kneed van bovenstaande ingrediënten een beslag. Laat deze minimaal een uur in de koelkast rusten.
Kneed het deeg nogmaals door en rol hem samen met bloem uit.
Steek vormpjes uit het deeg en leg ze op een bakplaat met pakpapier.
Bak de speculaasjes in 12 minuten op 180°C.
Dit volledige recept bevat 188 gram koolhydraten. Om de hoeveelheid koolhydraten per koekje uit te rekenen tel je achteraf hoeveel koekjes je hebt. Je deelt 188 door het aantal koekjes.
Dit recept is natuurlijk ook prima te gebruiken om pepernoten van te maken!

Kokoscake
Ingrediënten:
• 300 gram zachte boter
• Natrena vloeibare zoetstof (afmeten met bijgevoegd dopje, ter vervanging van 300 gram suiker)
• 6 eieren
• 300 gram bloem
• 1 ½ pakje bakpoeder
• 75 gram geraspte kokos (meer of minder naar eigen smaak)

Mix de boter met vloeibare zoetstof (voeg hierbij de zoetstof geleidelijk toe);
Mix een voor een de eieren er doorheen;
Mix vervolgens de bloem en bakpoeder er door heen;
Spatel de kokos door het beslag;
Vet de tulbandvorm met boter is en bestrooi deze met paneermeel;
Verwarm de oven op 180°C, bak hierin de cake in 60 minuten gaar;
Bij het uit de oven halen testen of de cake gaat is door een satéprikker in de cake te steken. Als er een beslag achter blijft is de cake gaar.
Deze kokoscake bevat 216 gram koolhydraten. Van dit recept kunnen ook cakejes gemaakt worden, bak ze dan 25 minuten op 180°C. Ik heb uit het recept ongeveer 25-30 cakejes gehaald.
Maar natuurlijk kan er gebaseerd worden met smaken van de cake. Hieronder 3 voorbeelden die ook erg lekker zijn.

Koekkruidencake
Gebruik hiervoor bovenstaand recept en vervang de geraspte kokos door 4 eetlepels koek- of speculaaskruiden. Deze cake bevat 209,5 gram koolhydraten.

Chocoladecake
Gebruik hiervoor bovenstaand recept voeg hieraan extra zoetstof (voor 50g suiker) toe en vervang de geraspte kokos door 4 eetlepels cacaopoeder. Deze cake bevat 209,5 gram koolhydraten.

Naturelcake
Gebruik bovenstaand recept maar laat de geraspte kokos weg. Deze cake bevat 209,5 gram koolhydraten.

Geniet van het bakken en snoepen er van!

Lotte Coolen
Diëtist

Relevante links:
  • Zonder suiker. Auteur Anne Marie Reuzenaar, Nederlands, 232 pagina’s. Anne Marie laat zien dat we teveel geraffineerde suiker gebruiken. Het is verslavend en het heeft vitaminen- en mineralentekorten als gevolg. Het verstoort de bloedsuikerspiegel en veroorzaakt overgewicht, verminderde weerstand en andere welvaartsziektes.
  • Zonder suiker in de supermarkt, wat zit er in deze meer dan 1500 Nederlandse producten? Auteur Angela Dowden, Nederlands, 192 pagina’s. In dit gidsje in handzaam formaat vind je van ongeveer 1500 artikelen uit de supermarkt het gehalte aan (toegevoegde) suiker (in gram en in theelepels per portie en in gram per 100 gram of milliliter), de hoeveelheid verzadigd vet, zout en het aantal kilocalorieën (per 100g). Echter, het aantal koolhydraten ontbreekt, waardoor dit gidsje voor mensen met diabetes ongeschikt is.
  • Goed zoet, bakken zonder suiker. Auteur Nanne Hogeland, Nederlands, 240 pagina’s. Volop informatie over suikervervangers en vooral: heel veel recepten voor taarten, cakes, koekjes en traktaties. Stuk voor stuk prachtig, feestelijk en eenvoudig om te maken.
  • Smullen zonder suiker! Auteurs Karlijn Smeets-van Basten Batenburg & Laura Korssen, Nederlands, 120 pagina’s. Meer dan 30 heerlijke makkelijk te maken recepten, gezoet met natuurlijk suikers zoals; dadels, honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker en meer… Recepten van ijs tot taart, cupcakes, snoep en koek!
  • Het gehele suikerbewuste assortiment van Albert Heijn, ook digitaal te bestellen.
  • Zoetmakers die rijk zijn aan voedingswaarde en daarmee een goed alternatief voor kristalsuiker.

 

Delen.

Laat een reactie achter