Als er op een product staat dat er geen suiker aan toegevoegd is, betekend het er niet in zit. Veel producten bevatten van nature veel suiker. Vruchtensap bijvoorbeeld bevat van nature ongeveer evenveel als cola. Van nature komt het zoete product voor in voedingsmiddelen zoals in fruit, maïs, suikerriet, rijst, tarwe en aardappelen.
Suiker is bovendien een verwarrende naam. De kreet ‘’geen suiker toegevoegd’’ slaat meestal op ‘’geen kristal- of tafelsuiker toegevoegd’’. Er kan dus wel een andere soort aan toegevoegd zijn. Bijvoorbeeld het zoet uit fruit (ook wel onder de namen diksap, fructosestroop of geconcentreerd vruchtensap) of honing wat allemaal ongeveer net zo veel calorieën bevat. Strikt gezien wordt er dan geen (tafel)suiker toegevoegd, maar het resultaat is wel dat het product dan nog steeds evenveel suiker en calorieën bevat.
Het zijn dus meestal misleidende termen die gebruikt worden om een product caloriearm te laten lijken. Het beste kan er gekeken worden naar de voedingswaardedeclaratie op de verpakking. Hierop staat precies hoeveel calorieën ergens in zitten. Door dit te vergelijken met andere producten kan je een veel beter beeld vormen, in plaats van te luisteren naar vaak loze marketingkreten.
Verder is de bewerkte vorm het meest schadelijke omdat die ervoor zorgen dat vetten makkelijker worden opgeslagen in het lichaam. Het zogenaamde ‘witte gif’ heeft vitaminen en mineralen nodig om afgebroken te worden. Dit betekent dat het lichaam gezonde voedingsstoffen kwijt is om ongezonde stoffen te verteren.
Relevante links:
- Zonder suiker. Auteur Anne Marie Reuzenaar, Nederlands, 232 pagina’s. Anne Marie laat zien dat we teveel geraffineerde suiker gebruiken. Het is verslavend en het heeft vitaminen- en mineralentekorten als gevolg. Het verstoort de bloedsuikerspiegel en veroorzaakt overgewicht, verminderde weerstand en andere welvaartsziektes.
- Zonder suiker in de supermarkt, wat zit er in deze meer dan 1500 Nederlandse producten? Auteur Angela Dowden, Nederlands, 192 pagina’s. In dit gidsje in handzaam formaat vind je van ongeveer 1500 artikelen uit de supermarkt het gehalte aan (toegevoegde) suiker (in gram en in theelepels per portie en in gram per 100 gram of milliliter), de hoeveelheid verzadigd vet, zout en het aantal kilocalorieën (per 100g). Echter, het aantal koolhydraten ontbreekt, waardoor dit gidsje voor mensen met diabetes ongeschikt is.
- Goed zoet, bakken zonder suiker. Auteur Nanne Hogeland, Nederlands, 240 pagina’s. Volop informatie over suikervervangers en vooral: heel veel recepten voor taarten, cakes, koekjes en traktaties. Stuk voor stuk prachtig, feestelijk en eenvoudig om te maken.
- Smullen zonder suiker! Auteurs Karlijn Smeets-van Basten Batenburg & Laura Korssen, Nederlands, 120 pagina’s. Meer dan 30 heerlijke makkelijk te maken recepten, gezoet met natuurlijk suikers zoals; dadels, honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker en meer… Recepten van ijs tot taart, cupcakes, snoep en koek!
- Het gehele suikerbewuste assortiment van Albert Heijn, ook digitaal te bestellen.
- Zoetmakers die rijk zijn aan voedingswaarde en daarmee een goed alternatief voor kristalsuiker.