Weten jullie het nog, die actie van Albert Heijn een paar maanden geleden? De AH moestuintjes waren in mijn omgeving een groot succes. En bij mij zelf is het nog steeds in volle gang. Ik heb ontdekt dat ik best groene vingers heb. Mijn moestuintjes doen het boven verwachting goed. En dat op mijn studentenkamer in Groningen. Echt stadstuinieren.
Ik verbouw de volgende gewassen op mijn kamer:
– Radijsjes
– Spinazie
– Andijvie
– Rucola
– Veldsla
– Peterselie
– Bieslook
– Tijm
– Munt
– Wortel
– Prei
– Cherrytomaatjes
– Aardbeitjes
– Lente ui
Ik kan je het stadstuinieren (urban gardening) aanraden. Hieronder vertel ik mijn persoonlijke redenen waarom.
Van zaadje tot product
Ik vond het zelf ontzettend gaaf om te zien hoe de zaadjes die ik had gepoot ontkiemden tot een plantje. Hoe groeit spinazie eigenlijk? Hoe ziet zo’n plantje eruit? Je krijgt meer inzicht in de producten die je normaal in de winkel koopt.
Vers
Alles wat ik uit mijn moestuintjes haal komt vers van de plant. Op dit moment heb ik een constante aanlevering van verse peterselie, bieslook, munt en tijm in huis. En dat vind ik het allergrootste voordeel. Ik vind de gedroogde versies van deze kruiden veel minder lekker. Vooral verse peterselie en bieslook hebben een veel sterkere smaak. En verse gratis muntthee, wat een luxe.
Gezond
Verse groenten, kruiden en fruit zijn natuurlijk gezond. En moestuinieren motiveert je je oogst op te eten. Als jij bloed, zweet en tranen hebt gegeven om je paprikaplantje te verzorgen, dan zal je wel gek zijn om ook maar één paprika van je oogst weg te gooien.
Verspilling
Sowieso vind ik het moeilijker om een stuk groente of fruit weg te gooien. Ik weet nu wat voor tijd en moeite het vergt om groenten en fruit te verbouwen.
Nieuwe groenten
Ik was afhankelijk van de moestuintjes die ik van de AH caissière kreeg. Zo verbouwde ik ook ineens andijvie en radijsjes. Producten die ik zelf nooit in de supermarkt koop. Maar zoals ik in mijn vorige punt al aangaf, ik gooi mijn oogst echt niet weg. Dus zodra ik mijn andijvie kon oogsten, heb ik een recept opgezocht en deze bereid. En ik heb gesmuld. Ook de radijsjes vond ik heerlijk om zo op te eten. Het heeft mijn groente horizon verbreed.
Zulke schattige, ietwat misvormde radijsjes zijn toch niet te weerstaan?
Voldoening
Het heeft iets magisch. En de plantjes werden groter dan ik ooit had gedacht. Ik werd er zo blij van toen ik een klein bolletje uit mijn tomatenplant zag komen. Het begin van een cherrytomaatje. Daarnaast heb ik er ontzettend veel lol om gehad. Mijn nicht die maar geen plantjes uit haar moestuintjes kreeg. Uiteindelijk bleek dat ze de zaadmatjes had weggegooid en ‘aarde’ had gepoot. Of het moment dat ik erachter kwam dat 10 verschillende ontkiemde kroppen sla plantjes misschien een beetje teveel van het goede waren op mijn studentenkamer. Ja mensen, urban gardening heeft wel zo zijn grenzen.
Hanna Kugel
Diëtist
Relevante links:
- Stadstuinieren, Groen geluk op postzegelformaat. Auteurs Tialda Hoogeveen & Maureen Kemperink, Nederlands, 132 pagina’s. Een kleine tuin, terras of balkon? Geen nood, want ook hier kun je veel plezier aan beleven. De creatieve ideeën uit dit boek helpt je op weg. 4 seizoenen stadstuin tips.
- Het nieuwe stadstuinieren, Auteur Celia Brooks Brown, Nederlands, 208 pagina’s. Na enkele inleidingen over het kweken van groenten en het planten in potten en bakken vertelt ze over een jaar lang stadstuinieren, dat begint met het voorjaar en zo verder elk seizoen tot aan de winter.
- Zaaiagenda, Complete gids voor zaaien en oogsten in de moestuin: 90 groentesoorten en 1100 groenterassen. Auteur Hans van Eekelen, Nederlands, 264 pagina’s. Biedt alle informatie die iedere tuinder graag wil weten: de vroegste zaai- en laatste teeltmomenten, in hoeverre ‘herhaling’ nuttig is, of welk groenteras voor welke periode van het jaar het meest geschikt is.
- Urban Gardening For Dummies, Auteurs The National Gardening Association & Paul Simon, Engels, 360 pagina’s. Helps you make the most of limited space through the use of proven small-space gardening techniques that allow gardeners to maximize yield while minimizing space.
- Urban Gardening, e-BOOK. Über die Rückkehr der Gärten in die Stadt. Mitten in der Stadt wachsen Salat und Karotten, Tomaten und Kartoffeln.