Facebook Twitter Instagram
    MyFoodMatch
    • Home
    • Blog
    • Vraag & Antwoord
    • De Bloggers
    • Contact
    Facebook Twitter Instagram
    MyFoodMatch
    Home»Blog»sportdrankjes drinken?
    Blog

    sportdrankjes drinken?

    MyFoodMatchBy MyFoodMatch11 maart 2015Updated:12 mei 20201 reactie4 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    sportdrankjes
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Er wordt vaak reclame gemaakt voor sportdrankjes. Maar er zijn zoveel verschillende sportdranken dat ik regelmatig de vraag krijg of er verschil tussen is. Ook zie ik dat vaak de verkeerde of totaal nutteloze sportdranken gedronken worden.

    Om te beginnen zijn er 3 typen sportdranken: Hypotoon, Hypertoon en Isotoon. Deze kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar je kunt ze ook makkelijk zelf maken. Maar wat is eigenlijk precies de werking van al deze sportdranken en wanneer is het nuttig om ze te gebruiken?

    Hypotone sportdranken

    Een hypotone (sport)drank is bedoeld om het vocht in je lichaam aan te vullen en dien je met kleine slokjes tot je te nemen. Het kenmerk van deze drank is dat de opgeloste deeltjes in deze dranken in een lagere concentratie aanwezig zijn dan in je bloed, waardoor je lichaam snel het vocht kan opnemen.
    Deze drank bevat minder dan 6 gram koolhydraten (suikers) per 100ml. Een bekende hypotone drank is bijvoorbeeld water. Maar ook AA-Drink (hydration, pro-energy en sportwater), Aquarius (zero lemon) en Extran Hydro (citrus en lemon ice).

    Hypertone sportdranken

    Een hypertone sportdrank is bedoeld om NA het sporten snel energie aan te vullen in je lichaam. Het kenmerk van deze drank is dat hij veel koolhydraten bevat (8-15 gram per 100ml). Hij vult je suikers in het lichaam aan en ook voor een deel het vocht. Maar vocht aanvullen is niet het hoofddoel, hiervoor kun je beter een hypotone sportdrank nemen. Een hypertone sportdrank gebruik je na een inspanning (sport) van 1½ uur of langer met weinig vochtverlies. Bij recreatief sporten is dit dus eigenlijk niet nodig. Voorbeelden van hypertone dranken zijn: AA-Drink (High Energy), Aquarius (Orange), Extran Energy (Orange en Cranberry), vruchtensappen en frisdranken.

    Isotone sportdranken

    Isotone sportdranken zijn bedoelt om TIJDENS het sporten je energie (suiker) én vocht aan te vullen. Deze dranken hebben een gelijke concentratie aan kleine deeltjes als je bloed waardoor de suiker snel opgenomen kunnen worden en een klotsend gevoel in je buik wordt vermeden. Een isotone sportdrank gebruik je bij een inspanning (sport) van 1½ uur of langer met veel vochtverlies. Dranken die dan gebruikt kunnen worden zijn: AA-Drink (iso-lemon, isotone) Aquarius (Bleu Berry, Lemon en Red Peach), isostra (fast hydration citroen/sinaasappel). Maar deze zijn ook zelf te maken: suikerwater (6-8 gram suiker per 100 ml), ranja (afhankelijk van het merk, maar gemiddeld 7 ml), half vruchtensap half water.

    Energiedrink

    Jongeren nemen ook vaak energiedranken (bijvoorbeeld Red Bull, Golden Power, Monster en dergelijke) tijdens het sporten. Vaak wordt er gedacht dat dit hetzelfde is als een sportdrank. In principe kun je energiedrankjes onder de hypertone sportdranken plaatsen. Wat energiedrankjes toch anders maakt dan een hypertone sportdrank is dat de energiedrank cafeïne bevat. Zoals bij velen waarschijnlijk bekend is heeft cafeïne een oppeppende werking. Daarnaast stimuleert het de nieren waardoor vocht je lichaam sneller verlaat. Dit is juist iets wat je niet wilt als je goed gesport hebt.
    Bedenk dus goed hoe intensief jouw sport is en of het dus nodig is om hypertone of isotone sportdranken te gebruiken. Want als je ze neemt terwijl het niet nodig is drink je de kilocalorieën die je eraf hebt gesport weer aan.

    De sportdranken die in de supermarkt verkrijgbaar zijn bevatten naast ook vocht en koolhydraten(suiker) vaak ook zout. Dit kan erg nuttig zijn als je veel vocht verloren hebt want hiermee verlies je ook zout. Echter is het zout in sportdranken onnodig gezien we met ons voedingspatroon al meer zout dan nodig is binnen krijgen.

    Lotte Coolen, diëtist

    Relevante links:
    • Supergezonde sappen voor sporters. Auteurs P. Hunking & F. Hunter, Nederlands, 96 pagina’s. Richtlijnen en adviezen voor het kiezen van een snelle aanvulling op je vochttekort in de vorm van sappen en smoothies. In dit boek vind je de beste sapjes en smoothies voor sporters, die speciaal zijn samengesteld om in een mum van tijd je vochttekort weer aan te vullen en je energieniveau op peil te brengen.
    • Powerbar Sportvoeding Isotone Sportdrank Isoactive Lemon.
    • Maxim Sportvoeding Orange & Lemon, Sport Drank.
    • Als een van de meest bekende sportvoedingsspecialisten ondersteunt Bodyengymshop.nl elke liefhebber van sport en gezondheid. Naast de verkoop van betrouwbare voedingssuplementen, geven ze een passend advies op het gebied van sport en voeding.
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Related Posts

    Barbecueweer

    9 juni 2022

    voeding en gezondheid

    2 mei 2022

    Calorieën verbranden

    17 augustus 2021

    1 reactie

    1. De Bodt Christophe on 12 april 2021 21:34

      Sportdranken zijn die goed voor een mens met slechts één nier?

      Reply

    Leave A Reply Cancel Reply

    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.