Roze peper, PAS OP!

0

Ik wil, net als de maart 2015 editie van het blad van Allergie en Voeding, waarschuwen voor diverse kleuren “peper”. Waaronder de roze. Dat artikel gaat over de zogenaamde vierseizoenen peper.

De peper in dat mengsel van zwart, wit, groen en rood is niet allemaal peper. De zwarte, witte en groene peper zijn besjes van de Piper nigrum, wat in de tropen groeit. Het ligt aan de rijping en de manier van oogsten welke kleur het wordt.

  • Zwarte peper komt van onrijp geoogste groene bessen, welke dan worden gedroogd. Het gerimpelde velletje is van die gedroogde groene bes.
  • Witte peper bestaat uit het zaad van de peperplant, alleen, dat wordt in water gekweekt, gaat gisten en dan komen die bolletjes eruit.
  • Groene peper, ook uit de onrijpe bes, maar die wordt geconserveerd in azijn of zout water of door vriesdrogen.
  • Roze peper is helemaal geen peper. Ik had al wel gemerkt dat dat erg zoet was voor peper en misschien maakte dat zoete het wel heel erg lekker. Maar dat komt van de Schinus terebinthifolia. Dat is een struik uit de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae), net als de cashewnoot (Anacurdium occidentale). En laat ik nu ook allergisch zijn voor diverse noten.

Ik gebruikte al tijden en zeer frequent een pepermolen met die leuke kleurige bolletjes. Maar per saldo was ik dus gewoon noten aan het eten. Dus nu maar niet meer, ook niet dat gehakt wat ik rul gebraden heb en nog in mijn koelkast staat. Nu weet ik waarschijnlijk de oorzaak van mijn vele hoesten na gebruikmaken van leuke “pepertjes”.

De gebruikelijke namen voor de roze pepers zijn: bourbon peper, peper rosé, Braziliaanse peper, Peruaanse peper, poivre de la Réunion. Dus als je allergisch bent voor noten, laat dan die producten met gekleurde “peper” lekker lopen.

Ik ben het natuurlijk eens met de schrijver, Henk van Lonkhuijsen, dat dit soort informatie op de peperzakjes en in de producten waarin dat gebruikt is, moet staan.

Carin Vermeulen
Diëtist

Relevante links:
  • Peper & Zout. Auteur J. Vassallo, Nederlands, 159 pagina’s. (Her)ontdek deze veelzijdige ingrediënten (zout en peper) in bijna honderd verrassende en verrukkelijke recepten. Lees daarnaast alle informatie over peper en zout en de verschillende soorten die er bestaan.
  • Melissa’s the Great Pepper Cookbook. Auteur Melissa, Engels, 256 pagina’s. Guide to choosing and cooking with peppers.
  • Bestron Elektrische Peper- & Zoutmolen. De peper- en zoutmolen is eenvoudig met een hand te bedienen. De molen is gemaakt van geborsteld RVS met softgrip. Door het handige lampje kun je zien wat, waar en hoeveel je maalt.
  • Tristar Pepermolenset RVS. 2 Exclusieve elektrische peper- en zoutmolens uitgevoerd in luxe RVS design. Met handig lampje aan de onderkant en werkt op 4 AA batterijen.
  • VanBeekumSpecerijen.nl is een online kruiden en specerijen paradijs. Ze verkopen niet alleen kruiden en specerijen van topkwaliteit maar biedt ook een breed scala aan kruidenmixen uit eigen mengerij.
Delen.

Laat een reactie achter