Restjes koken

0

Eten koken is vaak gezonder dan eten afhalen, of een magnetronmaaltijd. Maar voor mensen die alleen wonen is een maaltijd koken vaak een stuk lastiger. Ten eerste is het lastig of duurder om de juiste hoeveelheden voor één persoon te kopen. En koken voor één persoon kost ook verhoudingsgewijs meer tijd.

Natuurlijk kan je gewoon voor meer personen koken, verdelen, en invriezen. Dat lukt vooral goed met pastagerechten of rijstgerechten. Bakjes die ingevroren kunnen worden en eventueel direct in de magnetron kunnen en labels zijn dan geen overbodige luxe.

Maar voor de wat creatievere mensen onder ons kan het ook een uitkomst zijn om losse onderdelen apart te bewaren. Onderstaande tips zijn overigens ook handig voor mensen die gewoon vaak eten over hebben.

Te veel kip? Het kan handig zijn om toch alles te braden. Koude kip komt goed van pas bij het maken van een (maaltijd)salade of voor op brood (doe er echter wel wat rauwkost bij anders wordt het snel te droog).

Rijst over? Laat het goed afkoelen (omscheppen) en dan afgesloten in de koelkast kan dat ongeveer 3 dagen bewaard worden, of 2 maanden in de vriezer. De koude rijst kan je prima opbakken samen met een uitje, eventuele groenterestjes, of groentes uit pot of blik met een scheutje sojasaus. Als er verder geen vlees in huis is kan je noten of een gebakken ei gebruiken. En je hebt binnen 10 minuten een gemakkelijke smaakvolle maaltijd, die ook prima mee te nemen is om als (koude) lunch te gebruiken. Ook is rijst een prima vulmiddel waarmee je een soep of salade in een handomdraai kan veranderen in een maaltijd.

Oud brood? De boterhammen komen vaak wel in een tosti terecht. Maar broodjes of stokbrood verdwijnt vaak gewoon in de prullenbak. Toch kunnen deze oude broodjes een smakelijk (bij)gerecht worden. Snij ze in plakjes en bestrijk ze met een beetje olijfolie gemengd met knoflook. Snij een paar tomaten in stukjes terwijl de broodjes in de oven staan. Heerlijk bij een soepje.

Relevante links:
Delen.

Laat een reactie achter