Portiegrootte

0

Porties worden steeds groter. Dit is onder andere te zien in restaurants en fastfoodketens. Maar ook in supermarkten is te zien dat de verpakkingen steeds groter worden. En hoe groter de verpakking, hoe goedkoper het in verhouding vaak is. De verleiding is dan natuurlijk groot om voor de grotere verpakking te kiezen. We behandelen hier de portiegrootte.

Grotere verpakkingen en grotere porties kunnen er toe leiden dat er meer wordt gegeten. En wanneer meer wordt gegeten, is de kans op overgewicht groter. Blijft men maar dooreten, dan kan overgewicht overgaan in obesitas. En samen met overgewicht en obesitas kunnen er weer ziektes ontstaan zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Maar niet alleen wordt er meer gegeten bij grotere verpakkingen en grotere porties. Ook wordt er juist veel eten weggegooid. Het lijkt misschien weinig wat weggegooid wordt, maar in een jaar is het heel veel. Deze verspilling van voedsel is een extra belasting voor het milieu. Maar daarnaast wordt er ook onnodig geld weggegooid.

Om overgewicht tegen te gaan, kan afgepast worden gekookt. Hierdoor wordt alleen gekookt wat daadwerkelijk wordt gegeten. Ook het gebruik van kleinere borden en schaaltjes kan de porties verkleinen, echter dient dit niet gecompenseerd te worden door nog een tweede keer op te scheppen. Daarnaast is het belangrijk te stoppen met eten als men vol zit, want vol is nou eenmaal vol.

Relevante links:
Delen.

Laat een reactie achter