Elke dag zie je een reclame van bijvoorbeeld Bertolli, Knorr of Honig over nieuwe wereldgerechten, mixen voor (pasta)sauzen, ovengerechten, soepen, chicken tonight en nog veel meer pakjes, zakjes en potjes voor een avondmaaltijd.
Kunnen we in Nederland nog wel zonder? En puur natuurlijk koken?
Ik ben namelijk geen voorstander van pakjes, zakjes en potjes. Zelfs niet toen ik studeerde en op kamers woonde. Ik vind het namelijk veel lekkerder en gezonder om alles zoveel mogelijk ‘vers’ te maken. Deze mixen zijn een grote bron van zout, vet, verzadigd vet en E-nummers. In deze blog ga ik in op het zout, wellicht in een volgende blog meer over (verzadigd) vet en E-nummers.
Zout
Nederlands krijgen met hun voeding erg veel natrium binnen. Natrium (=Na) is een onderdeel van zout. Natrium heeft invloed op de vochtbalans in het lichaam en dus ook op de bloeddruk. In Nederland ligt de gemiddelde zoutinname op 9 gram (=3,6g Na) terwijl de aanbeveling op maximaal 6 gram zout (=2,4g Na) ligt.
Neem als voorbeeld nu een pot saus voor op de pasta. Bijvoorbeeld Bertolli Basilicum bevat per portie (125g) 1,13 gram zout en Grand’Italia Sugocasa traditionale bevat per portie 1,56g zout. Of een zakje ‘mix voor Macaroni en Spaghetti’ van Honig en een zakje ‘Mix voor spaghetti’ (met Italiaanse tomatensaus) bevatte zelfs per portie 2,6 en 2,5 gram zout! Dit zijn onnodig hoge hoeveelheden. Als je een soortgelijke pastasaus (tomatenblokjes, tomatenconsentraat, ui en knoflook) zelf maakt, zit er slechts 0,27 gram zout in.
En pastasaus is nog maar een simpel voorbeeld.
Een goed alternatief
In mijn studententijd liep ik heel vaak in het gangpad met alle pakjes, zakjes en potjes. Maar kopen deed ik het niet, ik ging alle ingrediënten lijsten lezen. Zo probeerde ik te achterhalen wat de hoofdingrediënten (en met name de kruiden/specerijen) van een bepaald sausje waren. Om vervolgens op zoek te gaan naar ingrediënten om deze saus zelf, zonder zout en lekker vers te maken.
Het is in het begin even uitzoeken en kost wat tijd. Maar als je weet hoe je iets kunt maken gaat het net snel zo snel als uit een pakje. Alleen is deze saus lekkerder én gezonder.
Om jullie op weg te helpen zal ik mijn pastasaus (voor 4 personen) met jullie delen.
Ingrediënten:
- 400 gram mager of half-om-half gehakt (niet gekruid!)
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 550 gram groenten (naar keuze, bijvoorbeeld courgette, wortel, bleekselderij, paprika, prei)
- 1 blikje tomatenconcentraat/puree
- 650 gram (ongeveer 1½ blik) tomatenblokjes of gezeefde tomaten
- peper
- basilicum
- oregano
Bereiding:
1. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing.
2. Laat een grote pan of wok, warm worden op het fornuis/kookplaat.
3. Rul het gehakt (zonder olie!).
4. Snipper de ui en knoflook.
5. Voeg de ui, knoflook en peper (naar smaak) toe.
6. Snij de groenten.
7. Voeg al eerste de harde groenten (met een langere garingstijd) toe.
8. Voeg de rest van de groente toe (let er op dat je niet te gaar bakt).
9. Voeg het tomatenconcentraat toe en bak deze even goed mee om het te ontzuren.
10. Voeg je tomatenblokjes toe en laat alles 5 minuten sudderen.
11. Voeg de basilicum en oregano toe, doe dit vooral naar eigen smaak.
12. Meng de pasta met de saus, het zetmeel uit de pasta zorgt ook voor een lichte binding van de saus.
Smakelijk eten!
Lotte Coolen, diëtist
Relevante links:
- Groot handboek sauzen. Auteur Teubner, Nederlands, 416 pagina’s. Dit uitgebreide kookboek -met een scala van recepten voor hartige sauzen en fonds, maar ook voor zoete sauzen- bevat vrijwel alle nationaal en internationaal bekende varianten binnen dit thema.
- Koken met Karin, zonder pakjes en zakjes. Auteur Karin Luiten, Nederlands, 160 pagina’s. Een toegankelijk kookboek met recepten en heel veel tips om te koken zonder het gebruik van pakjes en zakjes.
- Zonder pakjes en zakjes, deel 2. Auteur Karin Luiten, Nederlands, 152 pagina’s. Toegankelijke, boek waarin recepten zonder pakjes en zakjes te bereiden centraal staan. Ze geeft populaire kant-en-klaargerechten maar dan vers bereid. Het boek is vrolijk vormgegeven.
- Vers uit de tuin, Koken met de oogst van het seizoen. Auteur S. Raven, Nederlands, 464 pagina’s. Dit boek is ingedeeld per twee maanden met voor iedere periode recepten voor groente en fruit die dan op hun best zijn. Veel productinformatie, ook soortnamen en variëteiten.
- Pasta een dikmaker? Deze niet!