Ik vind de ‘pain de Boulogne’ meergranenbrood van de AH erg lekker en ging er ook altijd vanuit dat dit een erg gezond brood was. Maar nu hoorde ik laatst iemand beweren dat dit niet het geval was, en dat i.p.v. granen, er roet en andere zooi in het brood is gedaan om het donkerder te laten lijken. Klopt het dat het helemaal niet zo gezond is?
Antwoord: Als je puur naar de voedingswaarde kijkt zijn er vier hoofdsoorten brood: Wittebrood, bruinbrood, meergranenbrood en volkorenbrood.
Als je een brood maakt en je gebruikt de hele graankorrel. Dan krijg je volkorenbrood. Volkorenbrood mag wettelijk ook alleen volkorenbrood genoemd worden als er meel is gebruikt waarin de gehele graankorrel is verwerkt (volkorenmeel).
- Als je het graan eerst ontdoet van de buitenste laag (waar veel vezels, vitamines en mineralen inzitten) dan krijg je bloem. En van dat bloem kan je dan wittebrood bakken. Wittebrood bevat veel minder vezels, vitamines en mineralen dan volkorenbrood.
- Bij bruinbrood wordt er een mix gemaakt tussen bloem en volkorenmeel. Er mag bij het bereiden van bruinbrood wettelijk niet meer bloem dan volkorenmeel gebruikt worden. Dus je kan er zeker van zijn dat bruinbrood een stuk meer vezels, vitamines en mineralen bevat dan wittebrood, maar nog wel minder dan in volkorenbrood.
- De naam meergranenbrood is niet wettelijk vastgelegd. Het enige waar je van uit kan gaan is dat er meerdere graansoorten in verwerkt zijn. Het zou dus wittebrood kunnen zijn gemaakt van tarwe- en maïsbloem. Om het vervolgens donker te kleuren wordt er vaak mout aan toegevoegd. Mout bestaat uit ontkiemde graankorrels.
Kleur is dus een slechte indicatie voor de voedingswaarde van brood. Ook aan de ingrediënten heb je niet altijd genoeg informatie. Meel kan namelijk alles zijn wat tussen volkorenmeel en bloem inzit. Alleen de woorden volkoren, bruin en wit kunnen je betrouwbare informatie geven.
Relevante links:
- De gezonde eter in de eerlijke keuken/ Koken met Irene. Auteur Irene Lelieveld, Nederlands, 212 pagina’s. Een informatief kookboek over wat gezonde voeding is en hoe je gezond kunt koken en eten.
- Uw Voedingsplan, gezonde voeding per levensfase. Uw voedingsplan geeft u concrete adviezen en aanwijzingen over hoe u gezond kunt eten, zodat u zo lang mogelijk fit en vitaal blijft. Auteur DietCetera, Nederlands, 80 pagina’s. Per persoon gemaakt
- Ingrediënten van geloofwaardigheid, e-BOOK. Auteur Arjen Berben, Nederlands. Wetenschapstheoreticus Bart Penders en bioloog/ communicatieadviseur Frans van Dam presenteren in dit boek een aantal van de speerpunten uit de strijd om geloofwaardigheid in de voedingssector.
- 5 ingrediënten voor beter, verser, gezonder en eerlijker eten. Auteur Albert Kooy, Nederlands, 60 pagina’s. Het gaat de verkeerde kant op met ons voedsel. We consumeren op veel te grote voet en ons eten wordt tegenwoordig gedomineerd wordt door de voedselindustrie die gedicteerd wordt door enkele globale grote spelers. Albert kiest voor duurzame dier- en milieuvriendelijke, eigentijdse en gezonde producten.
- Wat is nu gezond? Auteur Prof. dr. Martijn B. Katan, Nederlands, 255 pagina’s. In dit boek wordt in normaal taalgebruik wetenschappelijke kennis over voeding en eten overgebracht.
13 reacties
Op de website van AH kun je nalezen welke ingredienten er in een bologne brood zitten en daar staat volkorentarwemeel
Ik was iets te snel met mijn reactie, ook tarwebloem, dus een mix. Maar in ieder geval kun je op de site van AH tegenwoordig wel alle ingedienren zien.
Is het brood van Albert Heijn Les Pain de Boulogne geschikt voor vegetariërs en veganisten?
Dit kan ik nergens lezen en dan twijfel je zo’n brood te kopen.
Als er meer duidelijkheid op het broodlabel komt dan zal de verkoop ook toenemen. Want er zijn veel mensen die vegetariër en veganist zijn. En mensen met andere geloof die zoeken ook naar een brood zonder dierlijke vetten.
Ik hoop dat dit bericht tot herziening zal leiden.
Rudra
Jaren geleden heeft AH in de Allerhande het vezelgehalte van het brood gepubliceerd. Tot mijn verbazing bleek het vezelgehalte van het pain de boulogne relatief laag te zijn, veel lager dan dat van volkoren brood kan ik mij herinneren.Eerlijk volkorenbrood is trouwens helemaal niet donkerbruin, maar gewoon iets donkerder dan lichtbruin brood. Is brood donkerder dan is er verbrande mout aan toegevoegd heb ik altijd gehoord. En dat lijkt me niet gezond.
Voor alle mensen met obstipatie de volgende tip: eet uitsluitend echt volkorenbrood en het probleem is al gauw over. Dus eet geen meergranen/zadenbrood etc, want daarvan is het vezelgehalte meestal niet voldoende. Kijk dus goed op het etiket of vraag de bakker naar echt volkoren.
Ik reageer even op het geval van lactoseintollerantie.
Ik zou je aanraden om eens te gaan onderzoeken hoeveel lactose jij tollereert. Want ook daarmee kun jij aan de gang. Het is niet zo dat iemand met lactose intollerantie geen lactose meer mag hebben, want een intollerantie is geen allergie. Het gaat ook niet om een systeemreactie dus, maar het gaat om klachten die ontstaan doordat de lactose niet kan worden afgebroken. Ben je bijvoorbeeld getest op een lactose intollerantie en wel eens bij een diëtist geweest? Dit kun je jezelf afvragen, en het is wel aan te raden om hiervoor naar een diëtist te gaan, omdat die je ten eerste vertrouwen kan geven in het feit dat het geen allergische reactie is, en die kan ook met je onderzoeken wat je tollereerbare grens is. Daarnaast zit niet in alle soorten brood lactose. Of maar heel er weinig.
Maagpijnen zou je kunnen krijgen als je bijvoorbeeld te weinig drinkt: als je een vezelrijk brood drinkt, dan moet je je voorstellen dat die vezels veel vocht opnemen, het zijn een soort sponsjes. Vezels zijn gezond, omdat ze de darm prikkelen tot bewegen. Maar die darmen functioneren minder als de ontlasting te droog is. Daar kun je buikpijn van krijgen, maar dit gaat dan vooral om darmpijn. Goed drinken is dus dan het advies.
Een kleine toevoeging: de ene persoon met een lactose tollerantie tollereert een half glas yoghurt, de ander een eetlepel melk, en weer een ander kan een half glas karnemelk drinken, maar krijgt last van dezelfde hoeveelheid melk. Goed om dus mee aan de slag te gaan.
Alleen als ik Pain de Boulogne brood van AH eet, krijg ik vreselijke maagpijn.
Heb geen idee hoe dat kan.
Wat zit er in dat brood, dat die maagpijn veroorzaakt ?
Ik als lactose patiënt kan gewoon brood eten. Wit/bruin,maakt niet uit. Als je maar op let dat het natuurlijk geen melkbrood is. Wat mij meer zorgen baart is dat er ook niet op staat of ze nu wel of niet L-cycteïne in zit 🙁 BAH, men gaat toch geen haar eten.;$
En ondanks alle toezeggingen gooien ze er nog altijd vreselijk veel zout in. Dat eet zo lekker door, zal wel de gedachte zijn.
Op de zak van pain de boulogne staan niet de ingredienten. Er wordt alleen reclame gemaakt voor dit brood en de andere zaden- en pittenbroden. Ik vind dat een supermarkt die ook brood verkoopt, verplicht moet worden om ingredienten en E-nummers te vermelden.
De warme bakker kan precies vertellen wat hij in zijn brood stopt, de AH-medewerker heeft er geen flauw benul van. Het “Reinheitsgebot”, dat in Duitsland ook voor brood geldt, zou ook hier moeten gelden. Meer zuurdesembrood zou het assortiment aanzienlijk verrijken en tot een gezonder voedingspatroon kunnen leiden. Daar betaal je natuurlijk wel een prijs voor.
Bij verkoop van voorverpakte producten dienen de etiketten voldoen aan het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen. Verplichte aanduidingen en vermeldingen op voorverpakte levensmiddelen zijn:
• de naam van het product;
• de netto hoeveelheid;
• de minimale houdbaarheidsdatum of uiterste consumptiedatum;
• gegevens over producent, verpakker of verkoper.
Bij niet voorverpakte producten zoals brood is het alleen verplicht om naam en netto hoeveelheid van het product te vermelden. Het is aan de supermarkt of die als extra dienst de ingrediëntenlijst wil vermeden of niet.
Een bakker heeft en geeft inderdaad meer informatie over zijn eigen producten dan een supermarktmedewerker. De consument moet echter zelf bepalen wat de door hun gewenste prijs en kwaliteit verhouding is.
Het gebruik van zuurdesembrood zou inderdaad gezondheidsvoordelen kunnen opleveren. Er zijn natuurlijk meer broodsoorten die tot een gezonder voedingspatroon kunnen leiden.
Doordat ik kamp met een lactoseintolerantie is het voor mij erg moeilijk om lekker en grof brood te vinden zonder deze melksuiker. Een ingredientenlijstje zou mij – en anderen met een allergie of intolerantie – helpen uit meer lekkere producten te kunnen kiezen.
Wellicht toch het overwegen waard? Uw brood ziet er namelijk heerlijk uit, maar laat ik veiligheidshalve nu maar staan.
Vanwege het grote aantal supermarkten en bakkerijen, is het niet haalbaar voor ons om een lijst te maken met ingrediënten.
Wel kunt u zelf op de ingrediëntenlijst van het brood kijken. Wanneer er op de ingrediëntenlijst staat dat er melk, melkpoeder, melkwei of weipoeder, aan het brood is toegevoegd, is het voedingsmiddel niet geschikt voor u.
Daarnaast kunt u aan uw bakker of supermarkt vragen of zij lactosevrij brood verkopen. Bij veel natuurwinkels wordt lactosevrij brood verkocht. Andere broden die lactosevrij zijn, zijn bijvoorbeeld het brood Goudeerlijk van Jumbo en het Vitaal brood van Albert Heijn. Tevens staan op de producten van Albert Heijn symbolen wanneer een product lactosevrij is.
Ook is het mogelijk om zelf uw brood te maken. Op internet zijn hier heel veel recepten over te vinden.
MyFoodMatch