De geschiedenis van paella recepten

0
Hoewel paella een bekend Spaans streekgerecht is, zijn er niet veel mensen bekend met de geschiedenis van dit gerecht. Dat is jammer. Wanneer je meer weet over de historie, begrijp je ook beter de rol van de ingrediënten. Weet je bijvoorbeeld dat het oorspronkelijk werd gemaakt zonder zeevruchten? De eerste recepten ontstonden namelijk in Valencia, een provincie in de binnenlanden van Spanje. Ver van de kust, waardoor zeevruchten niet voor handen waren. In een Valenciaans recept vind je daardoor nog steeds alleen maar kip of konijn, soms gecombineerd met slakken.
Spaanse kust

De paella uit Valencia wordt al sinds de achtste eeuw na Christus gemaakt! In later eeuwen ging men ook in de kuststreken van Spanje paella maken. In recepten uit die regio spelen zeevruchten, zoals mosselen, dus wel een belangrijke rol. Daarnaast is natuurlijk een belangrijke rol weggelegd voor de rijst. Om het goed te kunnen maken is het gebruik van de juiste rijst essentieel. De eerste rijst komt net als het gerecht zelf uit Valencia. De rijst is te herkennen aan een licht stevige ‘bite’.

Rijst, bouillon en tomatensaus

De juiste rijst en vlees of vis zijn niet de enige belangrijke onderdelen. Voor goede paella maken zijn er nog twee essentiële ingrediënten. De eerste daarvan is bouillon. Deze bouillon is belangrijk voor het toevoegen van smaak. Vaak worden verschillende bouillons gemixt. Een typisch paella recept uit Valencia bevat bijvoorbeeld een mix van rundvlees- en kippenbouillon, terwijl die aan de kust ook visbouillon bevat. Daarnaast is ook de tomatensaus die wordt gebruikt een belangrijke smaakmaker. Al deze geuren en smaken dragen bij aan het feestelijke karakter van paella!

Relevante links:
Delen.

Laat een reactie achter