Hoe zit het met mijn spijsvertering tijdens de overgang?

0
Mijn spijsvertering werkt sinds ik in de overgang ben veel langzamer dan vroeger. Kan ik iets doen om dit proces weer te versnellen?

Antwoord: Het spijsverteringsstelsel zorgt voor de vertering van voedsel, de opname van voedingsstoffen en het afvoeren van de afvalstoffen. Doordat de spijsverteringsspieren in de loop der jaren minder goed kunnen gaan werken en het dorstgevoel minder wordt is het mogelijk dat verschillende spijsverteringsklachten gaan ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn brandend maagzuur, verstopping, diarree, aambeien et cetera. Dit zijn vervelende klachten, maar op zich niet ernstig en zijn niet gekoppeld aan de overgang, maar aan het ouder worden.

Er bestaat wel een verband tussen de menopauze, geleidelijke gewichtstoename en herverdeling van het lichaamsvet. De concentratie vetweefsel dat zich normaal gesproken  op de heupen en dijen bevindt, hoopt zich na de menopauze meer op in de buikstreek. Voor vrouwen die aan overgewicht lijden, kan dit de risico verhogen op hartaandoeningen en diabetes. De stofwisseling wordt op zijn beurt ook trager naarmate men ouder wordt en men verliest meer spierweefsel waardoor er minder calorieën verbrand worden. Wanneer het eetpatroon en de dagelijkse hoeveelheid calorieën onveranderd blijven, vindt er naarmate men ouder wordt, geleidelijk een gewichtstoename plaats.

Als u niet wilt aankomen, is het belangrijk om niet meer calorieën binnen te krijgen dan het lichaam verbrandt. Dat kan door het aantal calorieën wat u binnen krijgt te verminderen of het aantal calorieën die verbrand worden te verhogen.

Minder calorieën binnenkrijgen:

 • Wees spaarzaam met vetten, zoals smeer- en bakvet, gefrituurde gerechten, koekjes, snacks, vet vlees, enzovoorts;
 • Let op zoetigheid! Neem als tussendoortje een stuk fruit, of een drinkbouillon;
 • Eet vezelrijk, dit zorgt voor een langer vol gevoel;
 • Drink niet te veel alcohol en frisdranken.

Meer calorieën verbranden:

 • Meer bewegen;
 • Groene thee drinken (gering effect);

Tip
Voldoende bewegen is sowieso erg goed naarmate de mens wat ouder wordt, het zorgt er namelijk voor dat botten, spieren en gewrichten sterk en soepel blijven. Want ook dit gaat langzaam achteruit als men ouder wordt.

Relevante links:
 • De overgang, een nieuwe levensfase: Het belangrijkste deel van het boek bestaat uit recepten voor het gebruik van kruiden(thee) en de juiste inhoud van maaltijden waarmee ongemakken en nadelige gevolgen van de overgang kunnen worden voorkomen of verlicht. De vraag welke voedingsmiddelen en supplementen beter vermeden kunnen worden, krijgt ook volop aandacht.
 • De overgang op alternatieve wijze: Een Nederlandse natuurgeneeskundige, heeft in dit boekje allerlei alternatieve therapieën verzameld, die betrekking hebben op de overgang. Allopatische behandeling en overige therapieën, zoals acupressuur, homeopathie, Bach-therapie, aromatherapie, reflexzone-massage, e.d.
 • Davitamon Femfit Overgang Multivitaminen, tabletten: Speciaal voor vrouwen (20-50 jaar) ontwikkeld dat bestaat uit een combinatie van 25 vitamines, mineralen en natuurlijke extracten om je gezondheid op peil te houden.
 • A.Vogel Famosan overgang balans, tabletten, voedingssupplement: Volgens de leverancier: Verschillende, natuurlijke ingrediënten met een positieve invloed bij wisselende stemmingen, neerslachtige gevoelens, helpt te ontspannen, behoud van een goed geheugen, ondersteunt een goede nachtrust, bij opvliegers, nachtelijk transpireren en een rusteloos gevoel.
 • Menopause Support is een professionele overgangsformule. Het bevat de meest bekende en wetenschappelijk meest onderzochte kruiden die bij overgangsperikelen worden toegepast: zilverkaars-, rode Klaver-, Dong Quai wortel- en saliebladextract. De extracten zijn van hoge kwaliteit en conform optimale (hoge), wetenschappelijke doseringen.
Delen.

Laat een reactie achter