Wat is orthomoleculaire voeding precies?
Antwoord: Onder Orthomoleculaire voeding wordt verstaan: voeding die uit de juiste (orthos) moleculen/stoffen (moleculair) bestaat. Er wordt binnen deze visie gestreefd om de lichaamscellen de benodigde hoeveelheden voedingsstoffen te geven voor een goede gezondheid zonder tekorten of lichaamsvreemde stoffen. Volgens de orthomoleculaire voedingsleer wordt dit bereikt als je gevarieerd, vers, puur, natuurlijk en biologisch eet met aandacht voor voedingssuppletie.
Gevarieerd:
Door gevarieerd te eten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen en wordt de kans kleiner dat je te grote hoeveelheid (natuurlijke) gifstoffen binnenkrijgt. Deze kunnen zich in zeer kleine hoeveelheden bevinden in bepaalde producten zoals, kruiden, groenten en vis.
Vers:
Let op, ‘vers geperst’ sap is niet altijd vers. Kies daarom voor herkenbare verse producten. Heb je trek in aardbeienyoghurt kies dan voor gewone yoghurt met verse aardbeien.
Puur:
Onbewerkte producten staan hier centraal. Deze producten (bijv. zilvervlies rijst) bevatten meer vezels dan bewerkte producten (witte rijst) en zijn daarom gunstiger voor je gezondheid.
Natuurlijk:
Bij de orthomoleculaire voedingsleer gaat de voorkeur uit naar producten zonder “onnatuurlijke” E-nummers, zoetstoffen, industrieel bewerkte vetten zoals halvarine. In plaats van halvarine kan je dan kiezen voor roomboter, vanzelfsprekend met mate.
Biologisch:
Orthomoleculair voeding kiest voor voeding zonder kans op lichaamsvreemde stoffen. Zoals synthetisch geproduceerde toevoegingen.
Suppletie:
In de praktijk komt het regelmatig voor dat men door ons dagelijkse eetpatroon niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH’s) voedingstoffen komen zoals, vitaminen en mineralen. Door voedingssuppletie in te nemen kan je ervoor zorgen dat je lichaam optimaal gevoed wordt.
Waar kan ik het kopen?
Tegenwoordig zijn biologische en onbewerkte producten in de meeste supermarkten te koop. Je vind deze producten natuurlijk ook in natuurwinkels, reformwinkels, biologische supermarkten, webwinkels en de markt.
Relevante links:
- Beter met voeding: Aan de hand van voorbeelden wordt duidelijk gemaakt hoe symptomen van opgebouwde tekorten herkend kunnen worden en hoe deze verminderd of opgeheven worden door volwaardige voeding, zodat genezing mogelijk wordt.
- De beste dokter staat in de keuken, theorie en praktijk van de orthomoleculaire voeding: Vanuit de orthomoleculaire voedingswijze wordt geadviseerd door combinatie van goede producten voldoende voedingsstoffen (vitaminen, mineralen enz.) binnen te krijgen. De auteur heeft zich verdiept in de orthomoleculaire voeding en geeft van daaruit adviezen.