Gezond en lekker Oranje eten

0

Vind je het ook zo lastig om gezond te eten tijdens het WK-voetbal? De wedstrijden beginnen op rare tijden, zijn laat afgelopen en iedereen wil voor de tv eten.

Onderstaand een paar gemakkelijke recepten die je in het voren kunt maken zodat je op de avond van de wedstrijd lekker van gezond eten en de wedstrijd kunt genieten!

LINZENSOEP

Ingrediënten:
1 wortel
1/2 prei *
1 teentje knoflook *
3dl fond / bouillon
100g geweekte (rode) linzen
1/2 theelepel gemberpoeder of 1 schijfje verse gemberwortel
peper, zout, naar smaak
sesamolie

Bereiding:
Maak de wortel schoon en snij deze in plakjes. Snijd de prei fijn. Verhit in een soeppan de olie en fruit hierin de prei. Pers de knoflook erboven uit en fruit deze kort mee. Voeg de wortel toe en bak deze kort mee. Voeg de bouillon toe en breng deze zachtjes aan de kook. Pureer de linzen (met een staafmixer of keukenmachine) en roer deze door de bouillon heen. Breng de soep op smaak met gemberpoeder, peper en zout.

Variatietip: vervang de gember door ½ theelepel gemalen komijn.

WORTEL-AMANDELSOEP

Ingrediënten voor 4 personen:
2 uien, gepeld en gesnipperd, 2 teentjes knoflook, gepeld en klein gesneden, 6 wortels, geschild en in plakjes gesneden, 2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en klein gesneden, 1 eetl. (tarwevrije) bouillonpoeder, 2-3 eetl. Gehakte verse koriander (met poeder gaat het ook), 2-3 gehakte verse of gedroogde peterselie, 100 gram gehakte amandelen of andere ongebrande noten (cashewnoten of macadamianoten zijn ook prima)

Bereiding:
Doe de uien, knoflook, wortels, bleekselderij en bouillonpoeder met 1,25 liter water in een pan en breng dit aan de kook. Zodra het kookt, laag zetten en 30 minuten laten doorkoken totdat de groenten gaar zijn. Neem de pan van het vuur en laat hem even staan. Zeef de bouillon en pureer de groenten glad met een staafmixer of in een blender. Doe de groentepuree weer in de pan, voeg de gehakte noten toe. Voeg dan zoveel van de bouillon toe totdat een mooie gladde soep ontstaat. Warm de soep door en verdeel hem over (voorverwarmde) soepkommen. Strooi de peterselie en koriander erover.

Wil je een keer een andere variatie?
Vervang dan 2 wortels door 1 geschilde en in blokjes gesneden zoete aardappel en houdt de bereidingswijze aan.

ORANJE COUSCOUS

Ingrediënten voor 4 personen:
1 kop (kamut)couscous
1 kop wortelsap, snufje zout

Bereiding:
Kook de wortelsap met een snufje zout. Als het kookt, haal je het van het vuur.
Doe ondertussen de couscous in een schaal en giet hier de kokende wortelsap op. Laat staan tot al het vocht is opgenomen.

Dit is een lekkere basis om een salade van te maken met bijvoorbeeld kikkererwten of andere bonen, peterselie, ui. Je kunt het ook gewoon in plaats van rijst bij de warme maaltijd serveren. Koud ook heel lekker, dus uitermate geschikt om als lunch mee te nemen.

Irma Kromhout-van Cappelle
 

Relevante links:
  • Soldaat van Oranje: Soldaat van Oranje is niet alleen een spannend verhaal maar ook een historisch document over de Tweede Wereldoorlog. Een van de beroemdste boeken over de Tweede Wereldoorlog.
  • DOMO MyBlender Oranje DO435BL: Blender en drinkfles in één.
  • Het oranje kruis boekje: Een helder geschreven handleiding die dienst kan doen als lesmateriaal voor het eenheidsdiploma EHBO en/of als naslagwerk.
Delen.

Laat een reactie achter