Diepvriezen is een manier van bewaren die gebaseerd is op het verminderen van de activiteit van enzymen en bacteriën. Dit verminderd door de lage temperatuur en doordat er voor de bacteriën geen voedselbron meer is, water wordt namelijk omgezet in ijskristallen. Hierdoor kan de houdbaarheid van het product aanzienlijk langer worden. Echter, ook al worden de activiteiten van de enzymen en bacteriën aanzienlijk lager, de activiteit zal nooit geheel stoppen en dus langzaam doorgaan.
Het is belangrijk bij het invriezen dat dit snel gebeurt. Gebeurt dit niet snel dan worden de ijskristallen te groot en beschadigen ze het product. De cellen gaan dan “lek” en het celvocht loopt eruit, op deze manier verliest het product kostbare voedingsstoffen zoals, koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen en smaakstoffen. Wanneer het product dan ontdooit verliest het dit vocht (met de voedingsstoffen) en wordt ook droger en taaier.
Twee maal invriezen betekent ook dat het tweemaal ontdooit wordt, en misschien zelfs ook nog wel twee keer opgewarmd wordt. Het aantal bacteriën zal hierdoor erg sterk toegenomen zijn, waardoor het risico op voedselvergiftiging groter wordt. Daarnaast zal de kwaliteit van het product, denk aan smaak en uitdroging, er ook op achteruitgaan. Vandaar dat bij de meeste producten, vooral bij vlees en vis, Niet opnieuw invriezen is dan ook het advies.
Tips voor het invriezen van producten
- Gebruik zoveel mogelijk verse producten
- Leg de producten die bestemd zijn voor invriezen, na aankoop zo snel mogelijk in de vriezer
- Blancheer verse groenten voordat ze de vriezer in gaan
- Laat warme producten sneller afkoelen door ze in koud water, of in ijsblokjes te leggen
- Gebruik geschikt verpakkingsmateriaal zoals speciale diepvriesbakjes of diepvrieszakjes
- Maak kleine, platte pakketjes met zo weinig mogelijk lucht. Zo kan de kou sneller tot de kern van het product doordringen
- Maak van grote hoeveelheden kleinere porties
- Voorzie het diepvriespakje of zakje van een datum
- Magere producten en geblancheerde groenten kunnen tot 8 a 9 maanden bewaard worden, en bereide gerechten tot maximaal 3 maanden.
- Ontdooi het product in de magnetron of in de koelkast, buiten de koelkast wordt de kans op voedselvergiftiging groter
Relevante links:
- Haal meer uit je kast! Verrassend lekker uit de voorraadkast en vriezer: Een bonte mengeling van recepten met flesjes, potjes, blikjes en zakjes uit voorraadkast en diepvries, natuurlijk aangevuld met verse ingrediënten.
- The Complete Idiot’s Guide To Easy Freezer Meals: Expert chef and flood blogger Sicard presents recipes for 120 delicious, healthy meals that can be frozen and then reheated–and still taste fantastic.
- Bauknecht Vrieskast GKA 175 Optima/1: Het tafelmodel heeft een inhoud van 90 liter, en een invriesvermogen van 10 kg per dag. Tevens beschikt de vriezer over een invriesschakelaar. Je levensmiddelen worden dus in een mum van tijd ingevroren. Door je levensmiddelen snel in te vriezen, wordt kwaliteitsverlies tegen gegaan, en behouden producten hun mals- en versheid.
- Bosch Vrieskist GCM28AW30: Zeer zuinige Bosch vriezer met een netto-inhoud van 311 liter. Per dag kun je 20 kg aan diepvriesproducten invriezen zonder dat de kwaliteit van al ingevroren producten achteruitgaat. Vries je teveel in, dan bestaat de kans dat de kwaliteit van de ingevroren producten achteruitgaat.