Kan migraine ook veroorzaakt worden door verkeerd eten?

0

Kan migraine ook veroorzaakt worden door verkeerd eten?
(Anita)

Antwoord: Migraine is meestal een eenzijdige, bonzende hoofdpijn met misselijkheid en/of braken. De pijn verergert bij lichamelijke inspanning vooral door te bukken. Het gevolg van een plotselinge vernauwing en vervolgens verwijding van de bloedvaten.

Over de exacte oorzaak van migraine is nog maar weinig bekend. Wel is bekend dat een migraineaanval in gang wordt gezet door een ontregeling van het zenuwstelsel. Er ontstaat als het ware kortsluiting in de hersenen waardoor de bloedvaten in het hoofd eerst vernauwen en daarna sterk uitzetten. Tijdens de vernauwing is er soms sprake van een aura. De vaatverwijding veroorzaakt de hoofdpijn.

Ongeveer 3,1 miljoen Nederlanders hebben last van migraine. Hiervan heeft een groot deel meer dan 3 keer per maand last van een aanval. De meeste aanvallen komen voor als je tussen de 25 en 55 jaar oud bent. Vrouwen hebben twee keer zoveel last van migraine dan mannen.

Het kan door veel dingen worden uitgelokt. Deze uitlokkers verschillen per persoon. Dit zijn vaak sterk prikkelende dingen zoals onder andere: fel licht, sterke geuren, maar er zijn inderdaad ook een aantal voedingsmiddelen die een aanval zouden kunnen uitlokken. Het gaat daarbij onder meer om cafeïne, alcohol, chocolade, oude kaas, rode wijn en smaakversterkers zoals natriumglutamaat.

Tot slot kan ook het overslaan van maaltijden en/of een slechte bloedsuikerspiegel een aanval uitlokken. Maar nogmaals dit verschilt sterk per persoon en hoeft dus niet altijd het geval te zijn.

Relevante links:
  • Medische hypnotherapie. Behandeling met behulp van hypnose van klachten als migraine, astma, hoge bloeddruk, allergieën en pds. Auteur Jos Olgers, Nederlands, 376 pagina’s.
Delen.

Laat een reactie achter