Lavas is een plant die behoort tot de schermbloemenfamilie, en staat ook wel bekend onder de naam ‘maggiplant’ en ‘maggikruid’.
Lavas is echter géén ingrediënt van het originele recept van Maggi (uit de bruine fles met de gele dop). De maggi aroma die in de volksmond vaak bedoeld wordt is een product van gist, bonen, smaakversterker en jawel: zout. De smaak lijkt zeer op de smaak van lavas, en daardoor heeft lavas als bijnaam de naam maggiplant gekregen. Voor eind 2006 werd maggi gemaakt met soja-eiwitten, tegenwoordig gebruikt men tarwe-eiwitten, dit heeft de smaak van maggi zeer beïnvloed.
Volgens sommige bronnen zou lavas ongemakken (veroorzaakt door een slechte spijsvertering) verlichten, maar wordt het afgeraden worden tijdens een zwangerschap.
Wanneer men wilt minderen in het zoutgebruik of wanneer men een zoutbeperking heeft zou de maggiplant als zoutvervanger uitkomst kunnen bieden in het gemis van smaak. Lavas is namelijk net als zout, een smaakversterker, en kan een oppepper zijn in een zoutarme, hartige maaltijd. De smaak van zout zal het nooit kunnen evenaarden, maar wanneer men een beperking heeft of wie bewust met zout om wil gaan, is dit een prima alternatief.
Alle delen van de plant kunnen gebruikt worden, van wortel, stengel tot blad en zelfs de zaadjes. Het blad wordt over het algemeen het meest gebruikt. Het kan prima gebruikt worden in soep, bij het koken van aardappelen of groenten, vis, vlees en kipgerechten, dressings, bouillons, sauzen enzovoorts. De zaadjes kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om brood op smaak te brengen. Er is niet veel van nodig, omdat het een vrij sterke smaak (en geur) heeft die snel overheersend kan zijn. De smaak en geur doet het meest denken/ is het meest vergelijkbaar aan die van selderij.
Lavas kan in de zomermaanden vaak als plantje verkregen worden bij tuincentra, of men kan zelf zaadjes kopen (ook bij tuincentra) en deze zelf zaaien rond maart/april. De plant kan vrij hoog worden (tot wel anderhalve meter!), maar wanneer men deze bijvoorbeeld in een pot plant zal hij minder hoog worden. Na de zomer sterft hij langzaam af, maar komt na de winter vanzelf weer op. Een tussentijdse oplossing zou kunnen zijn door wat stengels met bladeren in te vriezen, deze kunnen meteen vanuit de vriezer gebruikt worden.
Een makkelijkere manier is eventueel om de gedroogde vorm te gebruiken, deze is verkrijgbaar bij een natuurwinkel.
Relevante links:
- Kruiden kweken & gebruiken: Een zeer compleet en schitterend uitgevoerd boek over het kweken en gebruiken van kruiden. Allerlei onderwerpen worden zeer deskundig en duidelijk uitgelegd, bijvoorbeeld hoe een botanische benaming tot stand komt of hoe je kruiden kunt kweken in potten en in de tuin.
- Kruiden, verse keukenkruiden, specerijen en smaakmakers en hun buitenlandse namen: Een uitstekend, professioneel en volledig, bijna mondiaal, geheel. Culinair gezien horizonverbredend. Klein gedrukt lettertype, vlotte en bondige stijl, zeer overzichtelijk, diverse gemakkelijk raadpleegbare registers, geen foto’s.
- VanBeekumSpecerijen.nl is een online kruiden en specerijen paradijs. Ze verkopen niet alleen kruiden en specerijen van topkwaliteit maar biedt ook een breed scala aan kruidenmixen uit eigen mengerij.
- Hortitops Zaden, Lavas: Lavas. Vanaf maart t/m april zaaien in een kweekbakje of van april tot juni buiten op een zaaibed; één keer verspenen en vervolgens uitplanten. Ook wel maggikruid genoemd. Gebruik: vers of gedroogd blad in soep en stoofpotten en bij vlees en sauzen; als extract in de natuurgeneeskunde.
- Sluis Garden Maggikruid (levisticum Officinalis): De verse blaadjes geven een pittige selderij smaak aan soep, saus, roereieren, spinazie, wortelen en aardappelen. Versnippert geeft het aan salades een fijne aromatische en pittige smaak. Bij rund en lamsvlees is lavas een belangrijke smaakmaker en bovendien zijn deze gerechten dan beter verteerbaar.
- Het natriumarm (zoutarm) assortiment van Albert Heijn, digitaal te bestellen.
3 reacties
Als onze maggiplant in volle bloei staat, halen wij de blaadjes er af dan op een krant in gedeeltes in de magnetron drogen.
Per keer niet te lang (om verbranden te voorkomen) en dan steeds even omscheppen.
Als het helemaal droog (dit kun je voelen) en koud is, dan met je handen fijn wrijven en in een goed afsluit potje bewaren.
Zo kun je de gedroogde maggiplant tijden bewaren en gebruiken.
Ik wilde deze pagina printen, maar dat lukt niet.
Ik wilde graag meer te weten komen over de maggi plant.
Mijn man mag geen zout, van daar dat ik mij verdiep in kruiden.
Groetjes Henriëtte.
Geachte mevrouw Koenderink, Beste Henriëtte,
De maggiplant kan op veel manieren gebruikt worden. Pas wel op met de hoeveelheid want het wordt al snel een overheersende smaak. Gebruik bijvoorbeeld maar één groot blad of twee kleine blaadjes wanneer u de maggiplant gebruikt, uiteraard kunt u dit naar smaak aanpassen. Het kan goed meegekookt worden bij aardappels, groenten en soep of om bouillon van te trekken.
Hiernaast kunt u de maggiplant erg fijn snijden en dan gebruiken bij stoofvlees, in sauzen, of door het uit te strooien over vlees of vis en het dan meebakken. Het is bij warme maaltijden te adviseren dat u de maggiplant mee verhit, op deze manier benut u het best de smaakversterkende kracht van de plant. Zeer jonge blaadjes kunnen rauw, fijngesneden zelfs in bijvoorbeeld salades en omelet gebruikt worden.
De gekneusde zaadjes van de maggiplant kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld brood of rijst op smaak te brengen, kook of bak de zaadjes dan mee. Gebruik ook de gekneusde zaadjes met mate.
Meestal is de maggiplant niet in de supermarkt te krijgen, maar bij tuincentra kunt u in de zomer vaak de plant wel vinden, en anders de zaadjes. Wanneer u de zaadjes zelf zaait, probeer dan op verschillende plekken uit te zaaien. De plant is erg kieskeurig in zijn standplaats en het soort grond. Uiteindelijk zal er vast wel één plant groot en sterk uitgroeien, in de winter kunt u dan takken invriezen. De gedroogde versie is alleen bij kruidenzaken te vinden.
Andere manieren om het eten voor uw man toch smaak te kunnen geven is inderdaad door het gebruik van kruiden maar ook specerijen. Knoflook, ui, peper, nootmuskaat, kaneel, gember, rozemarijn, basilicum, tijm, bieslook, lente-ui, maar ook zaden zoals korianderzaad of sesamzaad en gedroogde kruiden, kunnen een extra smaakje geven aan het eten. Let goed op bij mix-kruiden dat hier geen zout aan toegevoegd is.
Verder zou u kunnen denken aan de bereidingswijze van het eten door bereidingswijzen te gebruiken waarbij zo min mogelijk smaak verloren gaat, of die zelfs een extra smaak toevoegen. Denk aan het grillen van vlees, vis maar ook groenten. Het poffen van aardappels, of door iets met behulp van de magnetron te bereiden.
Wanneer u de informatie van de site wilt uitprinten, is het misschien het makkelijkst om de tekst te selecteren, en te kopiëren. Deze kunt u dan plakken in een tekstdocument en op die manier uitprinten.
Wij hopen u hiermee voldoende geholpen te hebben.