Lightproducten, enige duidelijkheid

1

Er is veel verwarring rondom lightproducten. De één zegt dat je er van afvalt en de ander zegt dat het niet uitmaakt of er zelfs van aankomt.

Je wordt doorgaans wel slanker van de meeste lightproducten. Het geeft alleen geen garantie dat je af gaat vallen. Als je iedere dag in plaats van een boterham met volvette kaas, een boterham met light kaas neemt dan scheelt dat na een jaar toch wel een kilo. Als iemand bijvoorbeeld ieder jaar twee kilo aankomt, dan zou die persoon nu maar één kilo aankomen. Behalve natuurlijk als die persoon twee keer zoveel light kaas op brood neemt omdat light kaas meer water bevat en daarom wat minder smaak heeft. Dan komt die persoon nog steeds twee kilo per jaar aan.

Light betekend wettelijk dat er minimaal: of 30% minder suiker (koolhydraten), of 30% minder vet, of 30% minder energie in zit. En bij light kaas zit er inderdaad 30% minder vet in, het vet wordt dan opgevuld met voornamelijk water en heel klein beetje eiwit en een klein beetje koolhydraten. Je koopt bij light kaas dus eigenlijk kaas met water. Al kan je natuurlijk ook gewoon 30% minder kaas op je brood doen.

48+ kaas  bevat gemiddeld 382 kcal per 100g Lightkaas van de Aldi bevat ongeveer 284 kcal per 100g (ongeveer 26% minder calorieën)

Bij light frisdrank gaan ze een stapje verder. Bij frisdrank vervangen ze namelijk vaak alle suiker door zoetstoffen. Zo blijft de smaak nagenoeg hetzelfde maar krijg je toch minder calorieën binnen. Overigens is het niet handig om dan gelijk heel veel light frisdrank te gaan drinken als je af wilt vallen. Je tong raakt namelijk snel gewent aan de zoete smaak en alles wat normaal gesproken zoet smaakt, smaakt dan al snel heel bitter. Vergelijk het met het drinken van koffie na een gebakje, er zijn dan heel veel suikerklontjes nodig om de koffie drinkbaar te maken, terwijl je misschien normaal gesproken koffie zonder suiker drinkt.

Ook is er veel onenigheid over de veiligheid van zoetstoffen. Zoetstoffen zijn in principe helemaal veilig. Maar als u liever geen zoetstoffen gebruikt kunt u ook zelf uw eigen light frisdrank maken. Namelijk door een deel frisdrank en een deel water te gebruiken. Er is bijna niemand die dit doet maar het is heel effectief. Hierdoor is het goedkoper, minder zoet, minder calorieën en minder slecht voor de tanden. Andersom kan het natuurlijk ook een flesje met (bruisend) water met een beetje siroop.

Relevante links:
  • Light smart cooking: Dit is geen dieetboek, het staat wel vol recepten die goed samengaan met verstandig eten en op gewicht blijven. Vooraf schetst Julius Jaspers zijn passie voor lekker en gezellig eten, geeft hij basisregels voor koken en gezond eten. Veel recepten, ook vegetarische, de meeste voor zes eters en steeds voorzien van een passend wijnadvies.
  • Fresh en light, 180+ smaakvolle recepten voor de perfecte balans: kookboek met simpel te bereiden, seizoensgebonden en smaakrijke recepten die aantrekkelijk en ontdaan van overbodige poespas in beeld worden gebracht. De schrijfster houdt rekening met om smaak en variatie, maar houdt ze rekening met vetten en koolhydraten.
Delen.

1 reactie

Laat een reactie achter