Facebook Twitter Instagram
    MyFoodMatch
    • Home
    • Blog
    • Vraag & Antwoord
    • De Bloggers
    • Contact
    Facebook Twitter Instagram
    MyFoodMatch
    Home»Blog»Emotie eten, wanneer heb jij er last van?
    Blog

    Emotie eten, wanneer heb jij er last van?

    MyFoodMatchBy MyFoodMatch4 februari 2014Updated:18 april 2019Geen reacties4 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    emotie eten
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Hoe werkt het mechanisme van emotie eten? En wanneer heb je last van emotie eten? Ik laat het je zien aan de hand van enkele voorbeelden.

    • Heb je een zware dag gehad?
    • Hang je om 20.30 eindelijk moe op de bank?
    • Geïrriteerd en leeg? Zak je het gat in?
    • Geef je toe aan je vermoeidheid?
    • Laat je de irritatie en het gevoel van eenzaamheid toe?

    Of demp je je lastige gevoelens met eten?
    Een paar koekjes, een stuk chocola. Vooruit, ook nog een wijntje en chips. De leegte in je buik vult zich. De onrust wordt minder. De problemen verdwijnen naar de achtergrond. Je komt de avond door en kunt weer verder.

    Veel mensen kregen als kind het bekende snoepje als troost. Gevallen en een schaafplek? Een zoentje op de knie en een snoepje. Ruzie op school? Thee met een extra koekje deed wonderen. De schaafplek is even vergeten. Zoet geeft afleiding en een lekker gevoel in de mond. Het geeft snel voldoening en rust. Chocola, een combinatie van zoet en vet, roept nu bij veel volwassenen een gelukzalig gevoel op.
    Bij emotie eten worden de lastige emoties en gevoelens verdrongen. Gevoelens van leegte, vermoeidheid of verdriet worden onderdrukt en genegeerd. Eten zorgt voor afleiding. De lastige gevoelens verdwijnen op de achtergrond.

    Wendy: “het lijkt zo’n brij. De kinderen zijn moe en ik ook. Ik raak geïrriteerd en reageer dit af op de jongste. Helemaal fout natuurlijk. Voel ik me daar weer schuldig over. Een stuk chocola geeft mij dan echt rust! Dat betekent even een time-out. Daarna ben ik redelijk ontspannen en kan ik het gejengel van de kinderen aan”.

    Na een eetbui treedt bij de meeste mensen een schuldgevoel op. ‘Stom, stom, ik heb al weer gezondigd!’ Gevolgd door een veroordeling van het eigen gedrag. ‘Fout. Dat had je niet moeten doen. Zo wordt het nooit wat met het afvallen’. Het schuldig voelen zorgt meestal voor een slechter gevoel. Het gevoel van verdriet, eenzaamheid of frustratie is sterker geworden door het schuldgevoel. Dit leidt vaak tot doorgaan met snoepen en verkeerde dingen eten. ‘De dag is nu toch al verpest’.

    Dit patroon van emotie eten klinkt waarschijnlijk eenvoudig en bekend. Inzicht in dit patroon helpt om verder te onderzoeken wat jouw redenen zijn om je heil te zoeken bij troost-eten.

    Dit zijn voorbeelden van situaties waarin lastige gevoelens als frustratie, vermoeidheid en leegte worden gedempt met eten. Wendy voelt vervelende emoties opkomen en onderdrukken deze direct met chocola en koekjes. Met name vrouwen herkennen deze manier van ‘troost-eten’.

    In welke situatie heb jij vooral de neiging naar troost-eten te grijpen?

    • Als je moe thuis komt van je werk?
    • Als je kinderen eindelijk in bed liggen?
    • Als je thuis komt na een feestje waar je je netjes ingehouden hebt?
    • Als je ‘s nachts niet kunt slapen?
    • Als ik ongesteld moet worden, dan ‘roept’ mijn lichaam om chocola!

    Wat zijn jouw Top 3 situaties waarin je de neiging hebt naar troost-eten te grijpen? Je bent niet de enige. Heb je al oplossingen of manieren van afleiding gevonden zodat je niet naar chocola of chips grijpt? Helemaal goed. Deel je oplossingen in een reactie. Daar help je anderen mee.

    Fenna Janssen, diëtist

    Relevante links:
    • Uit de ban van emotie-eten: Dit zelfhulpboek is gebaseerd op de recentste psychotherapeutische inzichten. Het is een werkboek met veel oefeningen, waarvan een gedeelte te beluisteren is op de meegeleverde cd.
    • Liefde in plaats van chocola: De auteur (ja van bovenstaande blog) laat zien hoe je je behoefte aan rust en aandacht kunt bevredigen zónder naar troosteten te grijpen. Met dit boek krijg je je snoepbuien definitief onder controle. Afvallen volgt dan automatisch.
    • Verander Je Eetgedrag!: Aan de hand van voorbeelden legt de schrijfster de theorie uit. Daarna in de praktijk aan de slag om emotie-eten te overwinnen en daardoor de regie over eten en gewicht terug te krijgen.
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Related Posts

    Barbecueweer

    9 juni 2022

    voeding en gezondheid

    2 mei 2022

    Calorieën verbranden

    17 augustus 2021

    Leave A Reply Cancel Reply

    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.