Lactose intolerantie

0
Lactose intolerantie is lastig en wordt steeds neer herkend. Maar er valt goed mee te leven.
Meer opvallend

Het lijkt wel alsof het de afgelopen jaren meer en meer de kop op is gaan steken. Meer mensen lijken een allergie of intolerantie te hebben opgebouwd. Wetenschappers krabben zich nog altijd aan het hoofd over wat het nu precies heeft veroorzaakt. Jazeker, een hoop mensen kunnen tegenwoordig niet meer tegen melk of melkproducten en dit noemen we een lactose intolerantie. Dit is zeer vervelend voor mensen die graag melk drinken of kaas eten. Maar wat het vooral zo gek maakt is dat het lijkt alsof dit pas een probleem is van de afgelopen tien jaar.

Geen melk

Lactose intolerantie betekent dat je niet tegen de lactose kan die in melkproducten zit. Dit veroorzaakt dan een flinke buikpijn en krampen waar je erg naar van wordt. Soms kunnen mensen met een lactose intolerantie wel uren op de wc zitten na het eten van melkproducten, wat natuurlijk helemaal niet prettig is voor die mensen. Maar je kunt er gelukkig wat tegen doen, anders dan melkproducten volledig afzweren. Je kunt namelijk overstappen op producten die geen lactose hebben, maar nog wel dezelfde voedingsstoffen hebben. Zo voorkom je dat je straks verkeerde dingen eet die je juist zo lekker vindt.

Alternatieven

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen, wanneer je een lactose intolerantie hebt, om soja melk te gaan drinken. Dit is melk gemaakt van soja bonen. Ook kun je in plaats van gewone koeienkaas voortaan geitenkaas gaan eten of schapenkaas. Hier zit een andere soort melk doorheen die veel beter te verdragen is. Niet iedereen heeft op eenzelfde manier een lactose intolerantie. Bij sommige mensen is de tolerantie heel anders gemanifesteerd dan bij anderen. De een heeft er meer last van dan de ander. Maar dit maakt het natuurlijk niet minder vervelend om er last van te hebben. Je moet oppassen met wat je eet, zo blijkt.

Relevante links:

 

Delen.

Laat een reactie achter