Laat eten hoeft niet slecht te zijn

0

Vaak wordt er gezegd dat alles wat je na 20:00 eet, niet meer goed wordt verteerd en het dus als lichaamsvet wordt opgeslagen. Niet erg handig voor mensen die ’s avonds laat hun warme maaltijd nuttigen. Echter het tijdstip van de warme maaltijd heeft in principe geen invloed op het lichaamsgewicht. Wat en hoeveel er gegeten wordt is veel belangrijker.

De stofwisseling werkt ’s nachts gewoon door. En alle energie die met de voeding wordt opgenomen wordt vroeg of laat gebruikt. Alleen als er totaal op een dag meer wordt  gegeten dan verbruikt, kom je aan. En dan maakt het in principe niet uit wanneer je een maaltijd hebt. Wat wel handig is, is om verspreid over de dag te eten. Een ontbijt helpt bijvoorbeeld om het lichaam ‘’op gang’’ te brengen waardoor je meer verbrand. Vervolgens is het handig om elke 2,5 tot 3 uur iets te eten om het lichaam ‘’op gang’’ te houden.

Laat eten kan echter andere problemen geven. Dit heeft echter meer te maken met ‘’lekkere trek’’. Als je je avondeten uitstelt kan het zijn dat je voor etenstijd gaat snoepen en snacken. Maar voor de ander kan het juist een voordeel zijn om laat te eten. Omdat je dan bijvoorbeeld die zak chips die je normaal gesproken ‘s avonds laat voor de televisie leeg eet. Nu niet meer hoeft, omdat je net je avondeten op hebt.

Een zware maaltijd nuttigen vlak voor het slapen gaan is echter wel af te raden. Dit kan namelijk aanleiding geven tot allerlei ongemakken. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van een zwaar gevoel op de maag, moeite krijgen met het in slaap vallen of ’s nachts wakker worden. Ook voor mensen die last hebben van maagzuur of van reflux, wordt het afgeraden om ’s avonds te veel te eten omdat dit hun klachten kan verergeren.

Delen.

Over de schrijver

Laat een reactie achter