Is koolzuur in water of frisdrank ongezond?

12
Mijn eega vond dat ik teveel water met koolzuur (spa rood) dronk en stuurde me richting plat water (spa blauw). Had ze gelijk?

Antwoord: Er zijn twee vaak geopperde nadelen aan koolzuur. Namelijk dat het slecht voor het spijsverteringskanaal zou zijn en dat het slecht zou zijn voor de tanden.

Het is inderdaad zo dat als er snel veel koolzuur gedronken word er een opgeblazen gevoel kan ontstaan. Echter een gezond boertje lost dit probleem op. Wel zou het bij mensen met een prikkelbare darm een prikkelend effect op de darmen kunnen hebben.

Van zure producten is het bekend dat ze de tanden aantasten. Het tandglazuur lost namelijk op in het zuur. Het eten maar vooral drinken van veel zure producten zorgt ervoor dat de tanden steeds korter, dunner en doorschijnender worden. Suiker werkt ongeveer op de zelfde manier. Bacteriën in de mond gebruiken suiker en laten een plakkerige zure afscheiding achter. Ook dit zuur lost het tandglazuur op maar omdat dat maar op één plek gebeurt ontstaat er een gaatje.

Koolzuur is echter een zwak zuur. De invloed op de tanden is dan ook te verwaarlozen. In frisdranken is het de suiker maar vooral ook de sterke zuren zoals: fosfor-, citroen- of appelzuur die slecht zijn voor het gebit. De zure smaak proef je meestal niet omdat er suiker of zoetstof in zit.

Kortom, als u geen prikkelbare darm heeft, en een boertje op z’n tijd geen probleem is, kunt u met een gerust hart weer spa rood gaan drinken.

Relevante links:
 • Zuur-base reinigingskuur: Een zuur-base-reinigingskuur, waarbij er overwegend basenvormende voeding wordt gegeten, kan klachten doen verminderen of zelfs volledig laten verdwijnen. Dit boek leidt je stap voor stap door de 10-daagse zuur-base-reinigingskuur. Na de kuur zul je je vitaler voelen, er frisser en gezonder uitzien en mogelijk een paar kilo’s kwijt zijn.
 • Gezond door ontzuring, het zuur-base-evenwicht herstellen en in stand houden: De schrijver vindt dat de tegenwoordige voedings- en eetgewoonten evenals stress en ongezonde levenswijze zijn funest voor het zuur-base-evenwicht van ons lichaam. Zij veroorzaken steeds vaker een te sterke verzuring van het organisme, waarmee de basis voor bijna alle ziekten wordt gelegd.
 • Optimaalwater.nl speciaalzaak voor hoogwaardig in drinkwater. Voor thuis, op de zaak, onderweg of op vakantie
Delen.

12 reacties

 1. Alleen dat formeel gezien koolzuur een zwak zuur is, betekend niet dat het niet schadelijk is. Een zwak zuur is alleen een zuur waarin de originele stoffen in een zuur reageren, maar ook weer terug. over de praktische sterkte (de pH) van het zuur is daarmee niet behandeld. Ook dat je de zure smaak niet proeft, zegt niets over hoe schadelijk het is.

  In frisdrank, zoals Spa maar ook Cola, wordt er CO2 (koolstofdioxide, dat wat je ook uitademt) onder druk in de fles gespoten. De CO2 gaat een reactie aan het met water en vormt H2CO3 (koolzuur).
  Afhankelijk van de hoeveelheid Co2 die in de fles wordt gespoten, wordt de drank zuurder en zuurder. Nu is dit in Spa Rood niet zo heel veel, maar in bijvoorbeeld Sinas of Cola wel. Dit merken wij praktisch als dat er veel prik in zit. In Cola is de pH van het drinken zo laag als een pH van 3. Ter referentie: Water is 7 (alles onder de 7 is zuur) en het meest zure is -1 of 0. Cola heeft dezeflde zuurgraad als citroensap, waarvan wij weten dat het de tanden ernstig aantast, als je het veel neemt over lange perioden.

  In het kort: Spa rood kan niet zo veel kwaad, maar let altijd op bij koolzuurhoudende dranken.

  • Een niersteen bestaat uit kristallen die gevormd zijn in de urine. Deze kristallen bestaan uit afvalproducten. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van nierstenen:
   – Te weinig urineproductie door te weinig drinken, veel zweten of diarree.
   – De samenstelling van de urine. Er kan een tekort zijn aan bepaalde stoffen die de vorming van stenen tegengaan.
   – Een verstoring van de zuurgraad (pH) van de urine. Dit versterkt de neerslag van zouten in kristallen waardoor er meer steenvorming is.
   – Een te hoge uitscheiding van zouten door de nieren waardoor de kans op steenvorming groter is. Deze zouten zijn:
   o Calcium. Dit kan het gevolg zijn van een calciumrijk voedingspatroon, door langdurig tekort aan lichaamsbeweging of erfelijke aanleg, maar ook een te snel werkende bijschildklier zorgt voor een verhoogde afvoer van calcium.
   o Oxaalzuur. Ook dit kan komen door een erfelijke aanleg, maar het kan ook een gevolg zijn van te veel oxaalzuur in het eten.
   o Urinezuur. Dit is een afbraakproduct van eiwit en kan stenen vormen bij uitdroging of doordat het in grote hoeveelheden wordt afgescheiden bij bepaalde aandoeningen.
   o Struviet. Ontstaan vaak door urineweginfecties.
   – De samenstelling van de urine. Er kan een tekort zijn aan bepaalde stoffen die de vorming van stenen tegengaan.
   Er is geen wetenschappelijk bewijs te vinden dat koolzuurhoudende dranken één van bovenstaande oorzaken kan veroorzaken.
   Wanneer er sprake is van nierstenen is het advies om veel te drinken. Hierbij wordt wel geadviseerd om geen frisdrank te gebruiken met fosforzuur (E338). Dit zuur zit voornamelijk in cola.
   Wel zijn er tegenstrijdige adviezen omtrent koolzuurhoudende dranken wanneer er al sprake is van nierstenen. Zo wordt er enerzijds geadviseerd dat het niet uitmaakt of er water met koolzuur of zonder koolzuur wordt gedronken als er maar veel wordt gedronken. Anderzijds zeggen andere bronnen dat het beter is om geen koolzuurhoudende dranken te drinken, omdat daar afvalstoffen in blijken te zitten.
   Dus kortom worden nierstenen niet veroorzaakt door koolzuurhoudende dranken, maar wanneer er sprake is van nierstenen kunnen koolzuurhoudende dranken beter vermeden worden.

 2. Mart Loerakker op

  ik probeer wat kilo’s kwijt te raken en drink daarom meer koolzuurhoudend water
  ik laat de alcohol staan en neem geen onverantwoorde tussendoortjes.
  nu is mij verteld dat koolzuurhoudende dranken het vet vasthoudt!!
  klopt dit en waar komt dat door?

  • Er is geen wetenschappelijk bewijs dat koolzuurhoudende dranken vet vasthoudt. Sterker nog, er is bij geen één enkel voedingsmiddel wetenschappelijk bekend dat dit vet vasthoudt.
   Wanneer mensen willen afvallen, willen ze vet verbranden. Daarbij is één simpele regel van toepassing: zorg ervoor dat het lichaam meer energie verbrand dan dat het binnenkrijgt met eten.
   Of het lichaam vet verbrandt heeft dus niets te maken met één enkel voedingsmiddel.
   Een probleem in de stofwisseling kan er wel voor zorgen dat het niet lukt om af te vallen. Dan is er bijvoorbeeld sprake van een traag werkende schildklier of een verstoorde glucosestofwisseling.
   Koolzuurhoudend water kan juist een goed hulpmiddel zijn bij het afvallen, omdat het een verzadigd gevoel kan geven. Dit gevoel treed ook op wanneer koolzuurhoudend water tijdens of na een grote maaltijd wordt gedronken. Dit kan ervoor zorgen dat u minder eet bij de maaltijd.

 3. F. van den Haak op

  Ik heb de volgende vraag:
  Ik heb erg veel last van jichtaanvallen. Dat zit bij mij in alle gewrichten.
  Nu heb ik het idee dat ik na het drinken ’s avonds van de nodige glazen Bar-le-duc rood de volgende ochtend en de dagen daarna aanzienlijk meer last heb van gewrichtsontstekingen dan daarvoor. Heeft dit werkelijk iets met koolzuur te maken?

  • Irma Kromhout-van Cappelle op

   Beste meneer of mevrouw Van den Haak,
   Koolzuur werkt erg verzurend in het lichaam dat kan zeker leiden tot meer last van gewrichtsontstekingen. Voeding en drank die erg verzurend werken kunnen namelijk heel gemakkelijk ontstekingen in de hand werken. Mijn advies is bij jicht erg uitkijken met veel zuurvormende voeding en in plaats van koolzuurhoudende dranken water (niet te koud), kruidenthee of granenkoffie te drinken. En wat eten betreft ook niet teveel vlees, haring, en zuivel eten.
   Mocht u nog vragen hebben, dan zien we die vanzelf wel langskomen.

 4. Hallo ik heb een veel te hoge bloeddruk.
  Met zout al geminderd maar mag ik koolzuurhoudend water drinken?

  Mariette

  • Koolzuur zelf werkt niet bloeddrukverhogend. Maar elk soort mineraalwater heeft een andere samenstelling. Het kan zijn dat in het ene water veel meer natrium (zout) zit dan in het andere. Ik zou als ik jou was goed opletten dat je water koopt waar geen of heel weinig natrium in zit.
   Verder is het zo dat je van koolzuur wel andere klachten kunt krijgen, bijvoorbeeld boeren en darmklachten in de zin van krampen, diarree.
   Dus voorzichtigheid is wel geboden.

   Irma Kromhout-van Cappelle

 5. Hallo,

  Ik heb dus een flinke reactie op koolzuur. Als ik vandaag iets koolzuurhoudends heb gedronken (cola, sinas, seven up etc) Heb ik morgen na het avond eten, binnen één uur een extreme buikpijn, soms zo erg dat ik ervan (bijna) moet overgeven en dat ik koud zweet op mijn voorhoofd krijg, dit volgt door veel diarree en als alles eruit is dat is het ook over. Wel lang aanhoudende buikpijn na deze aanval…

  Sorry voor het onsmakelijke, maar misschien dat er meer mensen met deze extreme klachten zijn, ik heb hier jaren over gedaan (iedere dag extreme buikpijn na het eten) om erachter te komen waar ik nou zo’n buikpijn van had…. Eindelijk, ik wist het KOOLZUUR HOUDENDE dranken…………

 6. De Bar-le-Duc variant waar u het over heeft is gemaakt van mineraalwater waaraan koolzuur en natuurlijk citroenextract is toegevoegd. Het drinken van voldoende vocht (1,5 à 2 liter per dag) gaat over het algemeen juist obstipatie tegen. Vocht houdt de ontlasting zacht, waardoor de stoelgang soepeler verloopt.

  Met koolzuurhoudende dranken dient men echter wel op te passen. Koolzuur kan leiden tot lucht in de maag en darmen. Met name bij mensen die hier gevoelig voor zijn, kan dit klachten veroorzaken als een opgeblazen gevoel en obstipatie.

  Citroenextract wordt als smaakmaker aan het water toegevoegd. Het is niet erg aannemelijk dat citroenextract de oorzaak is van obstipatie. Er wordt juist vaak gezegd dat citroenzuur obstipatie zou voorkomen, doordat het de voedselvertering en darmwerking stimuleert.

  Het is het meest aannemelijk dat eventuele klachten met betrekking tot obstipatie kunnen slechts worden veroorzaakt door het koolzuur dat in Bar-le-Duc citroen zit. Het advies is om bij eventuele obstipatieklachten enkele weken maximaal 1 glas per dag te gebruiken van de drank om te kijken of de klachten verminderen.

  Verder kan obstipatie ook veroorzaakt worden door een ongezond of onregelmatig eetpatroon, te weinig beweging en het eten van weinig voedingsvezels.

  Wanneer er sprake is van obstipatieklachten die niet verminderen, wordt er aangeraden een bezoekje te brengen aan de huisarts.

 7. Thea Dehnen op

  Mijn vraag is, ik drink veel spa citroen zonder suiker van Bar le duc.
  Maar kan dit obstipatie veroorzaken, drink wel elke dag bijna een fles leeg?

  Vriendelijke groet
  Thea Dehnen

Laat een reactie achter